Vergadering over vluchtelingen onder hoogspanning: 'Maar zwijg en laat het mij uitleggen' (video)

01/11/15 om 12:26 - Bijgewerkt om 12:26

In de Waalse gemeente Walcourt is het bij een vergadering over vluchtelingenopvang tot hoogoplopende discussies gekomen tussen de burgemeester en inwoners. De sfeer werd opgestookt door extreemrechtse militanten.

Vergadering over vluchtelingen onder hoogspanning: 'Maar zwijg en laat het mij uitleggen' (video)

Extreemrechtse militanten stoken een vergadering over vluchtelingen op, in het Waalse Walcourt. Een van hen wordt weggeleid door de politie. © Belga

Extreemrechtse militanten stoken een vergadering over vluchtelingen op, in het Waalse Walcourt.

Extreemrechtse militanten stoken een vergadering over vluchtelingen op, in het Waalse Walcourt. © Belga

In de Waalse gemeente Walcourt zouden twee centra geopend worden om vluchtelingen in onder te brengen. Maar dat verdeelt de inwoners en dus organiseerde burgemeester Christine Poulain (PS) vrijdag 30 oktober een informatieavond. Volgens Le Soir begon die vergadering al rumoerig, maar steeg de spanning gaandeweg. Een paar dagen eerder, in deelgemeente Chastrès, was een soortgelijke vergadering ontspoord. Er werd openlijk racistische praat verkocht, weet de krant.

In Thy-le-Château, ook een deelgemeente van Walcourt, kreeg burgemeester Poulain het erg lastig. Ze had uit voorzorg 30 politieagenten gemobiliseerd, in uniform en in burger. De opkomst lag rond de 400 mensen en nog zo'n 100 buiten de zaal. De politie moest tweemaal ordeverstoorders buitenzetten, onder hen militanten van het extreemrechtse Nation.

Vergadering over vluchtelingen in Walcourt onder hoogspanning.

Vergadering over vluchtelingen in Walcourt onder hoogspanning. © Belga

Poulain legde uit dat ze de vraag had afgewezen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om - bovenop de 21 mensen die ze nu al huisvesten - nog families te ontvangen. 'Wegens een gebrek aan aangepaste woningen. Daarop is de overheid gaan zoeken binnen de privésector.' De eigenaar van voormalige homes zou zijn accommodatie voorgesteld hebben, de brandweer stelde het aantal personen bij dat daar kon opgevangen worden, naar 210 personen. Daarop werd geschreeuwd, schrijft Le Soir.

'Maak van Walcourt niet de schande van België.'

De tussenkomsten zorgden voor een gespannen sfeer. Waarop Poulain haar inwoners vroeg om hun gemeente niet opnieuw in schande onder te dompelen: 'Maak van Walcourt niet de schande van België.' Daarop ontvlamde het debat volledig, aldus de krant.

Onze partners