Verenigde Staten trekken zich terug uit VN-Mensenrechtenraad

© Reuters

De Amerikaanse regering heeft zich dinsdag teruggetrokken uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Eerder uitte de regering van president Donald Trump al meermaals kritiek op de werking van de raad

In de Mensenrechtenraad, in 2006 opgericht, zetelen 47 leden. De laatste vergadering van de Raad begon maandag met een uithaal naar Trumps migratiebeleid door VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra’ad Al Hussein. Hij omschreef de praktijk om kinderen aan de grens van hun ouders te scheiden als ‘gewetenloos’.

In een toespraak voor de Mensenrechtenraad verweet de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley de raad vorig jaar al een ‘onophoudelijke, pathologische campagne’ tegen Israël. Ze beschuldigt de Raad dinsdag van ‘hypocrisie en chronische vooringenomenheid tegenover Israël’. Voorts zou de Raad schenders van mensenrechten beschermen. ”s Werelds meest onmenselijke regimes blijven aan kritisch onderzoek ontsnappen’, klonk het.

Haley liet weten dat de VS niet licht gegaan zijn over de beslissing om uit de Raad te stappen, maar ze was hard in haar kritiek en noemde de Mensenrechtenraad ‘die naam niet waardig’. De VS had er ook voor kunnen kiezen om alleen nog met waarnemersstatus deel te nemen aan de Mensenrechtenraad, maar besloot om zich helemaal terug te trekken.

Al Hussein reageerde op Twitter op de beslissing van de VS: ‘De beslissing is ontgoochelend, zij het niet echt verrassend. Gezien de toestand van de mensenrechten in de wereld vandaag zouden de VS een tandje moeten bijsteken en niet zich terugtrekken’, klonk het.

Vorige week berichtte Reuters al dat een terugtrekking eraan zat te komen. Trumps adviseur nationale veiligheid John Bolton verzette zich in 2006 tegen de oprichting van de Raad. Hij was toen ambassadeur bij de VN. Washington sloot zich in 2009 aan bij de Raad, toen Barack Obama president werd. Eerder stapte de regering-Trump al uit het klimaatakkoord van Parijs en de Iran-deal.

Partner Content