Verdrag met Marokko: 'België steekt kop in het zand over foltering' (Amnesty)

22/04/16 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

Amnesty International betreurt dat België in het verdrag met Marokko geen aandacht schenkt aan de bestrijding van foltering.

Verdrag met Marokko: 'België steekt kop in het zand over foltering' (Amnesty)

Theo Francken, Jan Jambon, Mohammed Hassad en Koen Geens © BELGA

'Een baanbrekende overeenkomst', zo omschrijft de woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken het akkoord dat hij ondertekent samen met ministers Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) en de Marokkaanse minister M. Hassad. 'Na zestien jaar onderhandelen komt er een kader voor de vergelijking van vingerafdrukken van meerderjarige Marokkanen in illegaal verblijf. Het akkoord betekent een diplomatieke doorbraak die zowel op vlak van justitie, veiligheid als migratie concrete resultaten zal opleveren', klinkt het.

De Kamer stemde gisteren in met het verdrag dat vooral aandacht heeft voor de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en terrorisme. Onder meer de terugname van Marokkanen zonder geldige verblijfspapieren, is binnenkort mogelijk. Daarnaast maakt het ook de uitwisseling van expertise en informatie eenvoudiger.

Struisvogelpolitiek

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) betreurt dat er bij de ratificatie van het verdrag geen extra waarborgen tegen foltering werden genomen. Zo'n verklaring zou verduidelijken dat samenwerking wordt geweigerd als er een reëel risico bestaat dat de informatie-uitwisseling het resultaat is van foltering of andere mishandeling.

'Samenwerking in de strijd tegen terrorisme is zeker nodig. Maar dit samenwerkingsverdrag had een opstapje kunnen zijn om met de Marokkaanse overheden ook samen te werken om het probleem van foltering aan te pakken. De regering verkiest het probleem dood te zwijgen', besluit AI. (AVE)

Onze partners