Verdediging wil vrijspraak voor Vergaelen in proces De Tandt

© Belga

Op het proces tegen Francine De Tandt, de voormalige voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel, heeft de verdediging van Luc Vergaelen gepleit.

Op het proces tegen Francine De Tandt, de voormalige voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel, heeft de verdediging van Luc Vergaelen gepleit.

De advocaten van Luc Vergaelen hebben de volledige vrijspraak van hun cliënt gevraagd. De zakenman staat samen met de oud-magistrate, haar broer en schoonzus terecht voor schriftvervalsing in twee kredietovereenkomsten met de familie De Tandt en een attest dat hij opstelde toen Francine De Tandt zich kandidaat stelde als voorzitster van de Brusselse rechtbank van koophandel.

In dat attest schreef Vergaelen dat hij nooit handelsovereenkomsten had gesloten met Francine De Tandt. Volgens meester Hans Rieder geeft dat attest enkel en alleen weer hoe Luc Vergaelen de situatie zag en had het document geen enkele wettelijke bewijswaarde. “Het was dus geen wettelijk beschermd document en daarom kan er geen sprake zijn van valsheid in geschrifte”, zei de advocaat van Luc Vergaelen.

De Hoge Raad voor Justitie, die moest oordelen over De Tandts kandidatuur, was bovendien al op de hoogte van de verhouding tussen Vergaelen en de familie De Tandt omdat het Gentse hof van beroep al geoordeeld had over de bewuste kredietovereenkomsten. “Broer en zus De Tandt hadden daar al beweerd dat die vals waren maar het hof oordeelde dat ze volledig aan de realiteit beantwoordden”, pleitte meester Luc Deleu.

“Omdat het parket-generaal zich nooit tegen dat arrest verzet heeft, kan het nu ook niet meer voorhouden dat de kredietovereenkomsten toch vals zijn.” Het hof van beroep doet op 21 januari uitspraak. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content