Verdachte in Bende van Nijvel-onderzoek vrijgelaten

10/07/14 om 18:58 - Bijgewerkt om 18:58

Jean-Marie Tinck, die aangehouden werd in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, heeft de gevangenis van Nijvel verlaten. Hij blijft wel in verdenking gesteld.

Verdachte in Bende van Nijvel-onderzoek vrijgelaten

Jean-Marie Tinck (R) © BELGA

Jean-Marie Tinck, die aangehouden werd in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, heeft donderdag rond 17.30 uur de gevangenis van Nijvel verlaten. De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Bergen had eerder op de dag zijn vrijlating bevolen. Tinck blijft wel in verdenking gesteld.

Jean-Edmond Mairiaux, de advocaat van Tinck, had de vrijlating gevraagd van Tinck. Hij zei dat er onvoldoende aanwijzingen zijn van zijn schuld. "De bewijzen à charge (tegen hem) zijn niet geëvolueerd sinds zijn aanhouding", zei Mairiaux eerder al na afloop van de zitting van de raadkamer van Charleroi op.

De KI beval de vrijlating van Tinck, die in de gevangenis van Nijvel zat. "Dit is vooral een opluchting", zei Mairiaux. "De rechtbank liet zich bij zijn beslissing vooral leiden door de opeenstapeling van bewijzen à décharge (voor hem, nvdr), onder meer de test met de leugendetector en het dna-onderzoek, en de stilstand in de bewijzen à charge. Jean-Marie Tinck werd vrijgelaten, maar hij blijft in verdenking gesteld. We vragen enkel dat hij niet gevraagd wordt om verklaringen en met rust gelaten wordt."

Eerder al in beeld als Bendelid

Brusselaar Jean-Marie Tinck (68) werd aangehouden in mei in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Hij had niet lang daarvoor aan een kennis in het zuiden van Frankrijk verteld dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel. In de jaren 90 was hij al in beeld geweest van het gerecht, nadat hij herkend was op robotfoto's. Na zijn aanhouding verklaarde Tinck dat hij opgeschept had tegenover zijn kennis. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners