Verbod op onverdoofd slachten weggestemd

26/10/16 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:20

Het voorstel om een verbod op onverdoofd slachten in te voeren, is woensdag weggestemd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Indieners Hermes Sanctorum (onafhankelijke) en Chris Janssens (Vlaams Belang) reageerden ontgoocheld, net als dierenrechtenorganisatie Gaia.

Verbod op onverdoofd slachten weggestemd

© BelgaImage

Er komt voorlopig geen verbod op het onverdoofd slachten van dieren. Het voorstel van gewezen Groen-parlementslid Hermes Sanctorum werd weggestemd door meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. Een gelijkaardig voorstel van Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens werd om technische redenen uiteindelijk niet ter stemming voorgelegd.

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld stemden tegen omdat ze de lopende bemiddelingsopdracht van Piet Vanthemsche niet in gevaar willen brengen. Vanthemsche, voormalig voorzitter van de Boerenbond, werd door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aangesteld na een kritisch advies van de Raad van State. In dat advies zei de Raad van State dat een totaalverbod op onverdoofd slachten een inbreuk vormt op de godsdienstvrijheid en drong het rechtscollege aan op een bemiddeling met de verschillende betrokken geloofsgemeenschappen.

Delen

Wat N-VA betreft, is enkel een totaalverbod op onverdoofd slachten aanvaardbaar. Vanuit CD&V en VLD is men minder fors

Oorspronkelijk zou Vanthemsche als tussenpersoon of bemiddelaar tijd krijgen tot de zomer van 2017 om zijn opdracht af te ronden. Maar het lijkt er nu op dat die opdracht zal vervroegd worden, zodat het eindrapport in maart of april 2017 zou rond zijn.

Sanctorum: 'De maskers vallen af'

Volgens N-VA-parlementslid Jelle Engelbosch moet er alvast 'tegen de zomer van 2017 een definitieve en juridisch sluitende regeling' zijn. En wat N-VA betreft is enkel een totaalverbod op onverdoofd slachten daarbij aanvaardbaar. Vanuit CD&V is men minder fors. Commissielid Sonja Claes: 'Laat ons de opdracht van de bemiddelaar afwachten en dan een goed en degelijk decreet schrijven waarin we ons allemaal kunnen vinden.' Ook Open Vld wil het resultaat van de bemiddelingsopdracht van Vanthemsche afwachten.

Delen

'Over overbodig dierenleed moet niet onderhandeld of bemiddeld worden. Wat daarvoor nodig is, een paar seconden politieke moed. Maar die ontbreekt blijkbaar'

Chris Janssens, parlementslid Vlaams Belang

Indieners Sanctorum en Janssens reageerden ontgoocheld en viseerden daarbij vooral de N-VA. 'De maskers vallen af', aldus Sanctorum, die vreest dat het verbod 'op de lange baan wordt geschoven.' Sanctorum betreurt dat men 'omwille van partijpolitieke redenen en politieke ego's een kans laat liggen om een gigantische vorm van dierenleed te stoppen'. Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens: 'Dit gaat over vermijdbaar en overbodig dierenleed. Daarover moet niet onderhandeld of bemiddeld worden. Wat daarvoor nodig is, een paar seconden politieke moed. Maar die ontbreekt blijkbaar.'

Ook dierenrechtenorganisatie Gaia reageert scherp. 'Men zou hier door de grond moeten zakken van schaamte. Men kon hier als commissie Dierenwelzijn een van de ergste vormen van dierenwelzijn stoppen - zoals ook 85 procent van de Vlamingen vraagt - en men doet het niet', zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch aan Belga. Ook hij heeft vooral kritiek op N-VA. 'Men toetert vanuit de N-VA wel dat men een verbod wil, maar als puntje bij paaltje komt, stemt men tegen. Op den duur moet je gaan zeggen: 'Wie gelooft die mensen nog?'. Hoe kan je nu beweren voor dierenwelzijn te zijn en dan tegen een verbod op een van de ergste vormen van dierenleed stemmen?' (BELGA/JVL)

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info