Verbod op legbatterijen leidt tot eierschaarste

27/03/12 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Het Europees verbod op legbatterijen dat sinds 1 januari van kracht is, leidt in heel Europa tot schaarste van eieren en tot een prijsexplosie.

Verbod op legbatterijen leidt tot eierschaarste

© ImageGlobe

'Een ei is een basisproduct', zegt Johan Zoons, directeur van Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. 'Bij een klein productieoverschot kelderen de prijzen, bij een klein tekort schieten ze omhoog.' Dat laatste is nu aan de gang. 'Op dit moment is er op de Belgische markt een eiertekort van naar schatting 5 procent. Daardoor zijn de eierprijzen abnormaal hoog.'

De Belgische leghenproducenten ramen het dagelijkse tekort aan eieren op de Belgische markt op twee miljoen. De prijs van eieren voor de voedingsindustrie, die eieren verwerkt in koekjes, pasta en mayonaise, is daardoor in drie maanden tijd verdrievoudigd. Ook de prijs van zogenaamde tafeleieren is in een jaar tijd met meer dan de helft gestegen.

Het aanbod van eieren is flink geslonken omdat eierproducenten wegens het legbatterijverbod ofwel stoppen, ofwel alsnog hun stallen aan het verbouwen zijn. Eind juli loopt het gedoogbeleid voor klassieke legbatterijen immers definitief af.

Eierproducenten die wel tijdig waren overgeschakeld op diervriendelijker huisvestingssystemen doen nu 'gouden zaken', erkent Johan Zoons. Het laat zich raden dat de eierschaarste uiteindelijk zal worden doorgerekend aan de consument. (HR)

Lees meer over:

Onze partners