Verblijfsduur in ziekenhuis blijft dalen

28/09/10 om 18:28 - Bijgewerkt om 18:28

Uit een doorlichting blijkt dat die in 2009 nog gemiddeld 5,9 dagen bedroeg.

De gemiddelde duur van een ziekenhuisverblijf blijft dalen. Volgens een doorlichting van Dexia bedroeg die in 2009 5,9 dagen. Vijftien jaar geleden bedroeg het gemiddelde nog 15 dagen.

De gemiddelde verblijfsduur van 5,9 dagen in 2009 geldt voor de klassieke opname in een ziekenhuis (goed voor 60 procent van de ziekenhuisbedden). Voor de kraamkliniek bedraagt het gemiddelde 4,9 dagen, voor de geriatrie 21,6 dagen.

Dat patiënten sneller het ziekenhuis verlaten, heeft te maken met het succes van hospitalisatie voor één dag. Ook het doorsturen van chronische patiënten naar rust- en verzorgingsinstellingen is volgens Dexia een oorzaak.

Zorgnet stelt zich vragen

Zorgnet Vlaanderen, de koepel van Vlaamse verzorgingsinstellingen, stelt zich vragen over die verhoogde efficiëntie die ze een gevolg noemt van de financiële regels die de overheid oplegt.

De organisatie wijst op de toenemende stress bij het verplegend personeel en het probleem van de kwaliteit van de zorg. Gedelegeerd bestuurder Peter Degadt vraagt zich af of het nog wel om goede zorg gaat en het niet beter is te wachten tot patiënten beter zijn gerecupereerd vooraleer ze naar huis gestuurd worden.

Uit de doorlichting blijkt ook dat de honoraria van de ziekenhuisartsen stijgen. In 2009 gingen ze met tien procent omhoog. Volgens Zorgnet Vlaanderen zijn de 'technische' prestaties (vooral laboratoriumtesten en medische beeldvorming) daarvan de onderliggende oorzaak.

Onze partners