'Verbied roken in een auto met kinderen'

26/05/15 om 06:37 - Bijgewerkt om 07:02

De Nationale Coalitie tegen Tabak wil dat het verboden wordt om te roken in een auto waarin kinderen zitten. Voor de invoering van die maatregel wordt naar de federale overheid gekeken.

'Verbied roken in een auto met kinderen'

Dat schrijven de kranten van Mediahuis .

De concentratie aan toxische stoffen in een auto waarin gerookt wordt, is tien keer zo groot als in een rokerig café. Daarom is het in Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk verboden een sigaret op te steken in een wagen met minderjarigen.

Ook België moet zo'n verbod invoeren, zegt Luk Joossens, woordvoerder van de Nationale Coalitie Tegen Tabak. "Kinderen zijn extra gevoelig voor de gevolgen van passief roken. Bovendien is een auto een kleine ruimte waarin toxische gassen zich makkelijk opstapelen. Passagiers ademen die tegen wil en dank in."

Het rookverbod in een auto zou een uitbreiding zijn van het huidige, dat roken verbiedt op openbare plaatsen, het werk en in horecazaken.

'Maak tabak duurder'

De Nationale Coalitie stelt dat ons land achterblijft in de strijd tegen tabak, in vergelijking met andere Europese landen. Ze pleit er ook voor om een pakje sigaretten een halve euro duurder te maken. Om ook het roken bij jongeren te ontmoedigen willen ze ook dat de prijs van een pakje roltabak naar omhoog gaat. Roltabak is op dit moment tot 4 keer goedkoper dan sigaretten met een filter.

Uit internationaal onderzoek is al gebleken dat de prijs van tabaksproducten een heel belangrijke factor is voor mensen om te beginnen met roken.

'Sinds 2007 heeft ons land niets meer gedaan om het roken te ontmoedigen', verduidelijkte Joossens aan Radio 1.

In andere landen werden wel maatregelen genomen. Andere zaken die in het buitenland hun nut hebben bewezen zijn de invoering van neutrale sigarettenpakjes, een verbod op tabaksreclame, en het bannen van de sigarettenpakjes uit winkelruimtes. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners