Veiligheidsmaatregelen verscherpt na lekken foto's autopsie-'feestje'

04/06/15 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

Nadat foto's in de pers lekten van wat leek op een feestje na de autopsie van twee jihadisten, zijn bepaalde veiligheidsmaatregelen in België verscherpt.

Veiligheidsmaatregelen verscherpt na lekken foto's autopsie-'feestje'

© Belga

Sommige veiligheidsmaatregelen zijn opgevoerd over het ganse grondgebied en op een aantal specifieke plaatsen nadat in de pers foto's zijn gepubliceerd van een vermoedelijk 'feestje' na de autopsie van twee jihadisten. Dat vernam Belga van het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken.

'Onaanvaardbaar'

De Brusselse krant La Dernière Heure berichtte dat de algemene inspectie van de geïntegreerde politie minstens twee foto's had ontdekt waaruit blijkt dat er na de autopsie op de lichamen van de twee in Verviers gedode terroristen een feestje plaatsvond in de autopsiezaal van het gerechtelijk medisch instituut in Luik.

De procureur-generaal van Luik, Christian de Valkeneer, en nadien ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de politie, ontkenden dat er sprake was van een feestje. Zij noemden het gedrag van de personen op de foto wel "verwerpelijk en onaanvaardbaar".

Impact op veiligheid

Als gevolg van het voorval heeft het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken aan het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) een analyse gevraagd voor de impact op de veiligheid. Die analyse werd nog dezelfde dag overgemaakt en de "noodzakelijke maatregelen" werden genomen, aldus Peter Mertens, woordvoerder van het crisiscentrum.

Details van die maatregelen worden niet openbaar gemaakt om de efficiëntie ervan niet te compromitteren, ook al zijn sommige maatregelen zichtbaar. Het dreigingsniveau blijft onveranderd op 2, op een schaal van 4, voor het hele land, maar een aantal plaatsen bevinden zich op niveau 3, aldus Anne-Laure Mouligneaux, woordvoerster van minister Jambon. (Belga/WB)

Onze partners