'Veiligheidscontroles die op luchthaven gebeuren, kunnen ook in treinstations'

24/08/15 om 07:25 - Bijgewerkt om 07:47

'De veiligheidscontroles die op luchthaven gebeuren, kunnen ook in treinstations gebeuren.' Dat zei Stefaan Van den Bogaert, professor Europees Recht op Radio 1. Hij gaf er toelichting bij het Schengenakkoord dat ter discussie staat en bij de mogelijkheid om grenscontroles opnieuw in te voeren.

'Veiligheidscontroles die op luchthaven gebeuren, kunnen ook in treinstations'

© BELGA

Premier Charles Michel (MR) liet zaterdag al weten dat hij een aanpassing van het Schengenakkoord als een mogelijkheid ziet, in het kader van de verstrengde veiligheidsmaatregelen die ons land treft na het schietincident op de Thalys. 'De Schengenakkoorden zijn belangrijk voor onze economie en onze medeburgers, maar we zijn nu geconfronteerd met nieuwe bedreigingen in Europa, dus moeten we misschien naar een aanpassing gaan en naar nieuwe regels om meer mogelijkheden te creëren voor de controle van de identiteiten en van de bagage', zei hij daarover.

Het Schengenakkoord opheffen of wijzigen is moeilijk, zo zei Stefaan Van den Bogaert, professor Europees Recht en directeur van het Europa-Instituut op Radio 1.

'Het is een internationaal verdrag dat door verschillende partijen werd afgesloten, daaraan morrelen in moeilijk. Het kan enkel veranderd worden wanneer alle partijen het daar mee eens zijn.'

'Tijdelijk overgaan tot grenscontroles is mogelijk'

De professor wijst op de mogelijkheden die het verdrag zelf biedt. 'Indien een lidstaat geconfronteerd wordt met ernstige bedreigingen van de binnenlandse veiligheid of van de openbare orde, kan dat land tijdelijk overgaan tot grenstoezicht aan de binnengrens. Die tijdelijke herinvoering moet qua duur en omvang wel beperkt blijven tot wat strikt noodzakelijk is. Als er iets gebeurt kan een land daar gedurende 30 dagen toe overgaan. Indien de bedreiging dan nog steeds reëel is, kan het mogelijk verlengd worden.'

De professor ziet nog een belangrijke mogelijkheid: 'Het verdrag verbiedt daarnaast geen gewone politie- en veiligheidscontroles, voor zover die niet neerkomen op effectieve grenscontroles. De veiligheidscontroles die op de luchthaven gebeuren, zouden bijvoorbeeld ook op treinstations kunnen gebeuren. De vraag is of je dat moet willen. '(VRT/NSK)

Lees meer over:

Onze partners