'Veiligheid primeert bij mogelijke heropstart Doel' (Milquet)

08/08/12 om 20:10 - Bijgewerkt om 20:10

De veiligheid van de bevolking en de werknemers primeert bj de beslissing of de kernreactor van Doel al dan niet heropgestart wordt, zegt binnenlandminster Joëlle Milquet.

Een beslissing over het al dan niet heropstarten van de kernreactor 3 in Doel kan pas als het grondige onderzoek van het Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is afgerond. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), bevoegd voor nucleaire veiligheid. De veiligheid van de bevolking en de werknemers primeert, zegt haar kabinet. Eind augustus wordt een uitvoerig rapport verwacht.

Milquet zegt dat het onderzoek kadert in de reeks controles en onderhoudsbeurten die elke centrale in ons land elke 12 tot 18 maanden ondergaat. De minister zegt die controle "uiterst waakzaam" op te volgen. Het FANC houdt haar constant op de hoogte en moet, volgens Milquet, haar onderzoeksmissie "in alle onafhankelijkheid en zo volledig en diepgaand mogelijk" kunnen volbrengen.

"Enkel de veiligheid van de burgers en de werknemers primeert in dit dossier" en "geen enkele beslissing mag daar twijfel over zaaien", zegt het kabinet-Milquet. Gevaar voor de bevolking is er niet, want de centrale ligt stil voor de hele duur van het onderzoek.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) zegt dat het te vroeg is om te spreken over problemen op het vlak van energiebevoorrading. Het is nu nog niet mogelijk om te zeggen of Doel 3 definitief dicht moet blijven, benadrukt zijn kabinet. Mocht blijken dat Doel 3 niet opnieuw kan opstarten, zullen de nodige maatregelen getroffen worden, luidt het.

Het is nog veel te vroeg om al conclusies te trekken over het al dan niet heropstarten van de kernreactor 3 in Doel. Dat zegt ook het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Het FANC hoopt tegen eind augustus het onderzoek in Doel af te ronden, maar benadrukt dat de reactor pas opnieuw gebruikt kan worden als er "absolute duidelijkheid" is over de anomalieën die zijn vastgesteld.

Doel 3 ligt stil voor een controle die al langer voorzien is, maar nu zijn "fouten" in smeedstukken van het reactorvat vastgesteld. In een interne mail van het FANC wordt het definitief stilleggen van Doel 3 en Tihange 2, dat een reactorvat van dezelfde fabrikant heeft, niet uitgesloten.

Maar zover is het nog lang niet, zegt Karina De Beule, woordvoerster van het FANC. "De mail bevestigt de twee meest extreme conclusies: ofwel is er duidelijk geen probleem en kan de reactor heropstarten, ofwel kan de integriteit van het reactorvat niet gegarandeerd worden en kan er niet worden opgestart. Maar daatussen liggen nog honderd mogelijke conclusies", zegt De Beule.

Voor het trekken van die conclusies is het wachten op het einde van het onderzoek. "We hebben 31 augustus vooropgesteld, maar het kan vroeger en het kan ook later. We nemen de tijd die daarvoor nodig is".

Het FANC geeft de informatie ook door aan buitenlandse nucleaire regulatoren en verwacht van die buitenlandse collega's in de loop van volgende week feedback te krijgen. Volgende week start ook de reguliere controle in Tihange 2, die al langer was vastgelegd. (Belga/EE)

Onze partners