Veertigtal schijnkandidaten op kieslijsten

21/05/10 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:59

Alle Vlaamse partijen met volksvertegenwoordigers hebben op 13 juni schijnkandidaten.

Bij de federale verkiezingen op 13 juni staan er op de kieslijsten in Vlaanderen een veertigtal mandatarissen uit het Vlaams of Europees Parlement die louter een ondersteunende rol hebben, maar geen ambitie hebben om naar het federaal parlement te gaan.

Dat leert een telling van de openbare omroep. Eerder raakte al bekend dat van de 124 Vlaamse parlementsleden er 96 meedoen aan de federale verkiezingen en dat alle ministers uit de Vlaamse regering opkomen bij de federale stembusslag.

De VRT becijferde hoeveel mandatarissen louter deelnemen aan de verkiezingen om stemmen te ronselen, maar op voorhand zeggen dat ze niet naar het federaal parlement overstappen.

Onder hen zijn er Vlaamse parlementsleden die in de Vlaamse assemblée willen blijven zetelen, maar die functie willen combineren met een ambt als gemeenschapssenator, dat een dubbelmandaat is.

De oplijsting leert dat er bij alle partijen schijnkandidaten zijn. In totaal gaat het om een 42-tal kandidaten.

Uitgesplitst per partij gaat het volgens de VRT om negen SP.A'ers, acht kandidaten van N-VA, acht Vlaams Belangers en telkens vijf leden van Open VLD, Lijst Dedecker en Groen!. Er staan ook twee mandatarissen van CD&V in de lijst.

Onze partners