Veertien burgemeesters nog niet benoemd

Als op 2 januari in de Vlaamse gemeentehuizen de eerste zittingen van de gemeenteraden plaatsvinden, zullen nog 14 gemeenten moeten wachten op de benoeming van hun burgemeester.

Woensdag 2 januari vinden in de gemeentehuizen in Vlaanderen de eerste zittingen plaats van de gemeenteraden die op 14 oktober vorig jaar werden verkozen. Enkel in 14 gemeentehuizen is het nog wachten op de benoeming van de persoon die de burgemeesterssjerp zal mogen dragen. In 4 gemeenten is de burgemeester al benoemd, maar is zijn mandaat geschorst door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Dat blijkt uit gegevens van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA).

In 294 van de 308 Vlaamse gemeenten is de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester afgerond met een goedkeuring van Vlaams minister Bourgeois. In bijna alle gevallen hebben de burgemeesters ook al de eed afgelegd bij hun provinciegouverneur. Zij kunnen meteen aan de slag bij de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraden.

In de resterende veertien gemeenten blijft het wachten op het groene licht van Bourgeois. Dat is het geval in de zes faciliteitengemeenten in de Rand rond Brussel. Zo zal de nieuwe Wemmelse gemeenteraad op zijn eerste zitting van 2 januari via een geheime stemming een waarnemend burgemeester moeten kiezen.

Door het zogeheten ‘Vlinderakkoord’ is het in de zes randgemeenten namelijk niet langer de bestuursmeerderheid, maar de gemeenteraad die de kandidaat-burgemeester voordraagt. Daarna heeft voogdijminister Bourgeois twee maanden de tijd om te beslissen over de benoeming. Bij een negatieve beslissing kan er door de afgewezen kandidaat een beroep worden aangetekend bij de Raad van State.

Benoemingsproblemen van Denderleeuw tot Maasmechelen

Behalve in de Brusselse Rand zijn er benoemingsproblemen in 8 andere Vlaamse gemeenten. In Denderleeuw is er een politieke patstelling, met evenveel handtekeningen (11 tegen 11) onder twee verschillende voordrachten. Ook in Willebroek is er nog geen consensus. In Zaventem loopt een onderzoek naar een dubbele handtekening onder twee verschillende voordrachten. In Tielt-Winge is het wachten op het advies van het parket over de voorgedragen burgemeester, net als in de Oost-Vlaamse gemeenten Kluisbergen en Zelzate. In Ninove kan het zelfs tot een herverkiezing komen. De provinciale
verkiezingscommissie heeft de uitslag ongeldig verklaard. Het beroep tegen die uitspraak bij de Raad van State loopt. In het Limburgse Maasmechelen is er ter elfder ure een coalitie met als burgemeester CD&V’er Raf Terwingen tot stand gekomen, maar omdat ze erg laat gebeurde, moet de benoeming nog ondertekend worden door de minister.

Tenslotte zijn er nog vier burgmeesters die al wel benoemd zijn, maar die voorlopig geschorst zijn door een beslissing van de Raad van Verkiezingsbetwistingen. Het gaat om Vincent Van Quickenborne in Kortrijk en drie Limburgers: Alain Yzermans in Houthalen-Helchteren, Marc Penxten in Alken en Kristof Pirard in Heers.

In Wallonië eedaflegging al vroeger

In Wallonië hebben de 5.306 verkozen gemeenteraadsleden op maandag 3 december de eed afgelegd. Het Waalse kiesdecreet stipuleert dat de nieuwe gemeenteraadsleden de eed afleggen op de eerste maandag van december na de verkiezingen. In het Brusselse Gewest hebben de burgemeesters ook al begin december de eed afgegelegd in handen van Brussels minister-president Charles Picqué. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content