Veel te weinig BOB-controles ’s nachts

© Belga

Maar één op de zes alcoholcontroles gebeurt ’s nachts. “Nochtans zijn de meeste dronkaards tussen middernacht en 8 uur op de baan”, zegt ­politievakbond NSPV, die een tekort aan mensen en middelen hekelt.

Dat blijkt uit een analyse van 76.195 controles die via de app politiecontrole.be de voorbije twaalf maanden geregistreerd werden, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Elk jaar weerklinkt er kritiek op de BOB-controles in de eindejaarsperiode. “De toestand verslechtert met het jaar. Politici bestellen almaar méér controles, maar die brengen géén gedragsverandering teweeg. Kan ook niet anders: op de momenten dat de controles nut hebben, zijn er te weinig”, stelt Gert Cokx van NSPV.

Gemakkelijkheidsoplossing

“Er zijn dan ook minder vrijwilligers en jonge agenten in de korpsen. Collega’s die nog vijf jaar dienst hebben tot hun pensioen, mogen zelfs geen nachtdiensten doen. Men kiest dan maar voor de gemakkelijkheidsoplossing. Overdag halen agenten sneller hun quotum, want dan zijn er meer bestuurders op de baan. Bovendien is nachtarbeid duurder”, aldus de vakbondsman. Ook is er minder geld beschikbaar omdat de gemeenten massaal besparen.

De meldapplicatie Politiecontrole.be registreerde vanaf 1 december 2012 op een jaar 76.195 alcoholcontroles, of 208 per dag. Dat zijn dagelijks 60 controles meer dan vorig jaar. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content