'Veel gelijkenissen tussen geradicaliseerde moslimjongeren, jeugdbendes en gewelddadige motorbendes'

19/01/15 om 17:35 - Bijgewerkt om 17:35

De Gentse professor Lieven Pauwels, gespecialiseerd in gewelddadig extremisme, zegt dat geradicaliseerde moslimjongeren, jeugdbendes en gewelddadige motorbendes dezelfde technieken gebruiken om ongenoegen om te zetten in haat.

'Veel gelijkenissen tussen geradicaliseerde moslimjongeren, jeugdbendes en gewelddadige motorbendes'

© AFP

Lieven Pauwels sprak maandag tijdens de eerste bijeenkomst van de Vlaamse parlementaire commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering. Pauwels nam bij de parlementsleden het gevoel weg dat onze generatie bijzonder wordt getroffen door extremisme. "Dit is een fenomeen van alle tijden", zei de professor. "Elke generatie maakt haar vorm van extremisme mee."

Volgens de professor gebruiken de ronselaars heel laagdrempelige technieken om jongeren te lokken. "Ze hangen rond in de buurt van de school of de moskee en spreken hen aan. Ze vragen een gespierde jongen bijvoorbeeld of hij zijn fysiek niet beter zou kunnen inzetten in Syrië. Dat is niet anders dan de manier waarop veel andere criminele netwerken opereren."

Meer integratie

De ronselaars zetten volgens Pauwels het ongenoegen, dat al bestaat bij de jongeren, om in haat en een afwijzing van de maatschappij. "We moeten de voedingsbodem van dat ongenoegen proberen weg te nemen, en omdat dat bij ieder mens iets anders is, wordt best zo individueel mogelijk gewerkt. Daarnaast moeten we zorgen dat de jongeren beter geïntegreerd zijn, als ze iets te verliezen hebben zal het ongenoegen minder snel overgaan in haat."

De professor ziet veel heil in individuele programma's in de Scandinavische landen, waarbij de scholen en het jeugdwerk worden betrokken.

De parlementaire commissie vergadert de rest van de namiddag achter gesloten deuren, met onder meer de radicaliseringsambtenaren van Antwerpen en Vilvoorde. André Vandoren, directeur van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) wou nog wel kwijt dat er momenteel geen aanwijzingen bestaan om het dreigingsniveau op te trekken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners