Veel Belgen hangen rookmelder op de verkeerde plaats

05/01/12 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Ongeveer 40 procent van de Belgen die thuis een rookmelder hebben, hangt die verkeerdelijk in de keuken.

Veel Belgen hangen rookmelder op de verkeerde plaats

Dat blijkt uit een bevraging van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken en ANPI vzw, de Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding. De vijfde Nationale Rookmeldercampagne legt daarom deze maand de nadruk op de correcte plaatsing van rookmelders in de woning.

"Mensen denken vaak: ik heb een rookmelder opgehangen waar brandgevaar is, zoals in de keuken, dus ik ben veilig", zegt brandpreventieadviseur Patrick Smeets. "Maar dat klopt niet. Een foutief geïnstalleerde rookmelder kan slecht functioneren of vals alarm geven, waardoor mensen de batterijen uit het toestel halen. Het zorgt voor een vals gevoel van veiligheid."

"In ruimtes waar van nature regelmatig damp, stoom of stof aanwezig is, zoals de garage, de keuken, het verwarmingslokaal en de badkamer, is de installatie van een rookmelder af te raden." (Belga/TE)

Hoe een rookmelder correct installeren
- Plaats 1 of meerdere rookmelders in de hal of het trappenhuis op elk bewoond niveau van het huis. Het wordt ook aanbevolen in de slaapkamers en living. Zorg dat je er steeds bij kan voor onderhoud en testen van het toestel.
- Bevestig een rookmelder bij voorkeur tegen het plafond, want rook stijgt. Installeer het toestel volgens de voorschriften van de fabrikant: meestal in het midden, aan het plafond en op minstens 30cm van de hoek.
- Maak de onderkant van de rookmelder vast (kleven of vastschroeven). Plaats indien nodig de batterij en bevestig de rookmelder aan het onderstel. Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.
- Druk na installatie op de testknop. Controleer na plaatsing of je het alarmsignaal in alle vertrekken van je woning hoort, ook met gesloten deuren.
- Een goed geïnstalleerde rookmelder verdubbelt je kans om een woningbrand te overleven.

www.speelnietmetvuur.be

Lees meer over:

Onze partners