Veel aanwezigen op eerste begrafenis na busongeval

20/03/12 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

Op de uitvaartplechtigheid in Lommel van de 37-jarige Veerle Vanheukelom, de administratief medewerkster van de stedelijke basisschool 't Stekske, waren honderden mensen aanwezig.

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes in Lommel-Heide-Heuvel was veel te klein voor de afscheidsplechtigheid van de 37-jarige Veerle Vanheukelom, de administratief medewerkster

van de stedelijke basisschool 't Stekske die de 22 kinderen van het zesde studiejaar mee begeleidde op de sneeuwklassen in Zwitserland.

Honderden mensen woonden de plechtigheid bij. Buiten aan de kerk werden extra stoelen geplaatst voor de aanwezigen, die de begrafenis via een luidspreker konden volgen.

De sobere uitvaartplechtigheid duurde zo'n anderhalf uur. De lokale politie sloot de straat voor de kerk af, zodat de mensen op straat de begrafenis konden volgen.

Veerle Vanheukelom was een van de zes volwassenen die om het leven kwam bij de busramp in Zwitserland. Ze is zelf moeder van twee kinderen, Karen en Joeri. Karen las in het begin van de dienst een tekstje voor. "Mama, waarom moest je nu al gaan? Ik wou dat ik nog altijd langs jou kon staan", zo zei het dochtertje.

Een familielid omschreef Veerle als een mama voor zovelen. Pastoor Marcel Bussels noemde Veerle een zorgzame moeder, een liefdevolle vrouw en een joviaal mens. "Ze was een vrouw, die vreugde uitstraalde. Ze had nog een hele toekomst voor zich, maar dat werd plots brutaal afgebroken door het drama in Zwitserland.

Ze was met dat jong geweld mee, dat een mooie vakantie had. De kinderen kwamen met zoveel verhalen naar huis, maar die verhalen zullen we nooit meer horen en onuitgesproken blijven. Er blijven zoveel waarom-vragen", aldus pastoor Bussels.

Er was ook een getuigenis namens de scholengemeenschap van Lommel-Kolonie. "Bij Veerle konden we altijd terecht voor een vertrouwde babbel. Haar hart stond voor iedereen open. Met een kwinkslag wist je heel wat traantjes te drogen. Je had heel wat plannen. Fitness, zwemmen en gezond leven stonden bovenaan je lijstje. Maar nog hoger op het lijstje stonden je twee schatten van kinderen en je lieve echtgenoot. Als je over hen vertelde, fonkelden je ogen. Je was zo een toffe juf. De leerlingen zullen je super hard missen. Je was een parel van een collega en we zullen je lach voor altijd blijven herinneren", zei een spreker namens de scholengemeenschap.

Burgemeester Peter Vanvelthoven van Lommel woonde de plechtigheid in de kerk bij. Buiten volgde gedeputeerde Walter Cremers de dienst. Collega's van haar man Harland Mellaert van de militaire basis in Kleine-Brogel brachten de militaire groet, toen de kist de kerk buiten gedragen werd. Er was ook delegatie aanwezig van de karateclub van Kerkhoven (Lommel), waar Harland lid was.

Morgen wordt in Lommel om 11 uur een afscheidsplechtigheid gehouden voor de 15 kinderen die om het leven kwamen bij het busongeval in Zwitersland. Scala en Bart Peeters zullen er enkele liedjes brengen.

De plechtigheid wordt rechtstreeks uitgezonden door de Vlaamse televisiestations. De uitzending is ook te volgen via Knack.be. (Belga/EE)

Onze partners