Vechtpartij in asielcentrum Bovigny: De Block neemt maatregelen

12/10/12 om 00:25 - Bijgewerkt om 00:25

Staatssecretaris Maggie De Block wil een bewakingsfirma inzetten in het asielcentrum van Bovigny. Daar zijn drie personeelsleden werkonbekwaam nadat een asielzoeker hen aanviel.

Na het incident in het opvangcentrum voor asielzoekers in Bovigny (provincie Luxemburg) heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block enkele maatregelen genomen. Een bewakingsfirma zal 's nachts en in het weekend helpen bij de bewaking van het centrum, waar driehonderd asielzoekers verblijven.

In het asielcentrum viel een bewoner woensdagavond met een scheermes drie personeelsleden aan.

Ruzie

De feiten begonnen met een woordenwisseling. De 28-jarige man zocht ruzie met medebewoners van het Fedasil-centrum. Een personeelslid kwam tussenbeide en werd bedreigd.

Toen twee collega's ter versterking opdaagden, haalde de man met het scheermes uit naar de personeelsleden. Een van hen raakte gewond aan de kuit, een andere aan de keel. De drie personeelsleden zijn werkonbekwaam. De politie kon de man overmeesteren.

Bewakingsfirma

Maggie De Block en directeur-generaal Jean-Pierre Luxen van Fedasil kwamen donderdagmiddag ter plaatse. "De Block begrijpt goed dat het personeel onder de indruk is. De Block en Luxen hebben naar de bezorgdheden van het personeel geluisterd en geantwoord op vragen", zei de woordvoerster van De Block, Els Cleemput.

De Block nam meteen enkele maatregelen. "Omdat de drie personeelsleden tien dagen werkonbekwaam zijn, zal een bewakingsfirma 's nachts en in het weekend helpen bij de bewaking van het centrum.

Procedure versnellen

De Block vroeg aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen de asielprocedure te versnellen zodat we zo snel mogelijk weten of de man erkend wordt als vluchteling of niet.

Voorts wordt een stressteam ingezet voor het personeel. "De betrokkene keert in elk geval nooit meer terug naar Bovigny", besluit Cleemput. (Belga/TV)

Onze partners