VDAB krijgt slechts 6 werkzoekenden op brugpensioen weer geactiveerd

12/04/14 om 04:57 - Bijgewerkt om 04:57

Van de 2538 werkzoekende vijftigplussers die vorig jaar met brugpensioen gingen, heeft de VDAB er slechts zes weer naar een job begeleid. Dat is een flinke tegenvaller.

VDAB krijgt slechts 6 werkzoekenden op brugpensioen weer geactiveerd

VDAB © BELGA

Dat blijkt uit cijfers van minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld), schrijft De Morgen. Het systeem van werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag, dat het vroegere brugpensioen vervangt en bedoeld is om langer werken te stimuleren, lijkt daarmee voorlopig een maat voor niets.

"Voor Vlaanderen en de VDAB is dat blijkbaar geen prioriteit", zegt De Croo. "Veel van die mensen zitten tegen hun zin thuis. Ze willen wel blijven werken. De VDAB zou daar veel meer inspanningen kunnen doen. Toegegeven, het activeren van een vijftigplusser is niet gemakkelijk. Maar is dat een reden om niets te doen?"

Moeizaam

Bij de VDAB reageert Gert De Buck enigszins verrast. "Ik weet niet waar De Croo zijn cijfers haalt, maar dit lijkt me heel weinig", klinkt het. "Voor de VDAB zijn vijftigplussers wel degelijk een prioriteit."

De Buck geeft wel toe dat het niet makkelijk is om die mensen aan een job te helpen. "De activering van deze doelgroep verloopt altijd iets moeizamer dan die van andere werkzoekenden. Dat heeft te maken met de houding van ondernemingen, die die werkzoekenden te duur of te ervaren vinden."

Vijftigplussers aarzelen ook zelf

Maar ook bij de vijftigplussers zelf ligt een deel van de verantwoordelijkheid, meent De Buck. "Werkzoekende vijftigplussers aarzelen soms om voor een nieuwe, onzekere job te kiezen. Maar zeggen dat we niets doen, slaat nergens op." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners