VBO-topman Thomaes begrijpt N-VA

08/07/11 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:25

Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie VBO, begrijpt de N-VA-afwijzing van de sociaal-economische thema's uit de nota van formateur Elio Di Rupo.

VBO-topman Thomaes begrijpt N-VA

© Belga

Dat zei Thomaes vrijdag op de VRT-radio. Na de voorstelling van de nota Di Rupo in het begin van de week zei Thomaes dat de nota verdient om als basis te dienen voor verdere onderhandelingen, hoewel er onaanvaardbare elementen inzitten.

Toen de nota bekend raakte, stelde het VBO onmiddellijk fiches op met de verschillende knelpunten. Die werden dan overgemaakt aan de partijen die de VBO-belangen verdedigen, waaronder N-VA.

Thomaes: 'Eindeloze reeks moeilijkheden' 'We hebben bij eerste, tweede en derde lectuur een eindeloze reeks moeilijkheden teruggevonden in de nota', zegt Thomaes.

De argumenten van N-VA-voorzitter Bart De Wever werden naast de opgemaakte fiches gelegd. Voor de sociaal-economische thema's waren de conclusies bijna volledig identiek, dixit de VBO-topman.

'Ik begrijp perfect de logica van N-VA', zegt Thomaes, zonder zich in de politieke besluitvorming te willen mengen. 'Het is de politieke logica die men voor een stuk kan verwachten.'

Thomaes: 'Vaarwater sociale verkiezingen 2012 vermijden'
In 'eender welk scenario' moet dit najaar het debat gevoerd worden over de vervroegde uittreding, omdat dit thema anders in het vaarwater van de sociale verkiezingen van 2012 komt, luidde het nog.

Dat formateur Di Rupo de leeftijd om vervroegd met pensioen te gaan met twee maanden per jaar wil optrekken, noemt hij een goede start voor onderhandelingen, maar die leeftijd moet sneller opgetrokken worden. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners