VB: 'Nota Di Rupo is een gedrocht'

06/07/11 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

Het Vlaams Belang gaat zich naar eigen zeggen met hand en tand verzetten tegen 'het gedrocht' van formateur Elio Di Rupo.

Partijvoorzitter Bruno Valkeniers bestempelde het werk van de PS-voorzitter woensdag op een persconferentie als een 'gedrocht' en een 'voor Vlaanderen nefaste nota'.

'Wij zulllen onze rol van zweeppartij ten volle spelen tot de nota het Egmont van 2011 wordt', stelde hij.

Valkeniers: 'Rand rond BHV 'verbrusselt' verder'

De extreemrechtse partij schoot de nota maandagavond al af. Na een grondige analyse blijft de conclusie volgens Valkeniers dezelfde: no pasaran.

Het resultaat staat voor het Vlaams Belang immers veraf van de resoluties van het Vlaams parlement of de Octopusnota van de Vlaamse regering. Van echte fiscale autonomie of een Copernicaanse omwenteling is geen sprake, stelt de partij. Die vindt ook dat de Vlaamse rand door de regeling rond BHV verder 'verbrusselt'.

Belgische recuperatie
Daarnaast meent Valkeniers dat de 'Belgische recuperatie' weer wordt geïnstitutionaliseerd. Dat gebeurt volgens hem door de Brusselse metropolitane gemeenschap, de invoering van een federale kieskring en opnieuw samenvallende verkiezingen. De bedoeling is Vlaamse onafhankelijkheid onmogelijk maken, luidt het.

Ook de voorstellen rond asiel en migratie en justitie en het sociaal-economische luik uit de nota vinden in de Vlaams Belang-ogen geen genade. Sociaal-economisch en financieel zullen alle deelstaten, en Vlaanderen op de eerste plaats, verarmen.

Valkeniers: 'Enkel onafhankelijkheid is oplossing'

Conclusie: water en vuur, in casu Vlaanderen en Wallonië, zijn niet te verzoenen. Enkel Vlaamse onafhankelijkheid is voor Vlaams Belang een oplossing.

De partij is dan ook benieuwd hoe N-VA en CD&V gaan reageren op de nota. Ze verwees daarbij woensdag naar de stelling die N-VA-voorzitter Bart De Wever in oktober vorig jaar naar voren schoof toen zijn nota werd afgeschoten: 'voor minder doe ik het niet'. (Belga/SD)

Onze partners