Vastgoedsite wil woningen fotograferen met drones

Fotografeert een drone binnebkort uw huis? © BELGAIMAGE

Vastgoedsite Billionhomes is van plan om drones in te zetten om huizen te fotograferen. De FOD Mobiliteit en de privacycommissie hebben grote twijfels.

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Belang Van Limburg. Billionhomes plaatst informatie van Belgische woningen online, ook als die niet te huur of te koop zijn. De beheerders van de website willen binnen de drie maanden zes onbemande vliegtuigjes inschakelen om onaangekondigd woningen te fotograferen.

De FOD Mobiliteit wijst erop dat drones in het Belgisch luchtruim enkel zijn toegestaan voor testvluchten, wetenschappelijke doeleinden en zaken van openbaar nut. “Voor commerciële doeleinden mag het niet”, zegt woordvoerder Thomas De Spiegelaere.

Ook de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) is wantrouwig en was de website al juridisch aan het onderzoeken. “Die website neemt ook zomaar immozoekertjes over zonder dat de eigenaar daarvan op de hoogte is. Die instemming vinden we ook bij het gebruik van drones belangrijk. Die worden in de sector al gebruikt, maar nooit zonder medeweten van de huiseigenaar”, zegt Dajo Hermans van de CIB in Het Laatste Nieuws. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content