Vanvelthoven: 'Tijd dat politiek enkel voor politici was, is voorbij'

27/08/15 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:12

'De tijd dat politiek alleen voor politici was, is voorbij.' Dat zegt SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven naar aanleiding van zijn plan om de Senaat om te vormen tot een volkskamer van gewone mensen.

Vanvelthoven: 'Tijd dat politiek enkel voor politici was, is voorbij'

© BELGA

In het Radio 1-programma de Wereld Vandaag gaf SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven toelichting bij zijn plan om de Senaat om te vormen tot een volkskamer van gewone mensen.

'Dit moet meer zijn dan een praatbarak'

'Er worden 10.000 mensen geloot en daarvan op de hoogte gebracht. Mensen die dat niet zien zitten of niet kunnen, kunnen weigeren', legt Vanvelthoven uit. Na een tweede loting worden uiteindelijk de 150 leden geloot.

Alle kiesgerechtigden komen in aanmerking. Vanvelthoven voorziet ook een nieuwe groep: 16- tot 18-jarigen horen er voor hem bij. 'Er zijn ongeveer 8 miljoen Belgen die voor de loting in aanmerking komen, het gaat wel niet om mensen die al een politiek mandaat hebben.'

Dat ze geloot zijn, betekent niet dat de leden van de volkskamer er voltijds mee bezig moeten zijn. 'Het is iets wat erbij komt. Het vergt toch wel een inspanning van die mensen: de volkskamer moet meer zijn dan een praatbarak, er moet iets uitkomen. Het is de bedoeling dat de volkskamer gaat beslissen over welke thema's ze willen behandelen en omzetten in een wet.' Daarnaast mag ze wetten uit de Kamer voor Volksvertegenwoordigers eventueel wijzigen.

'Schiltz (Open Vld) vond het een schitterend idee'

Vanvelthoven zoekt voor zijn voorstel ook steun bij andere partijen. 'In alle politieke partijen zijn er mensen die bezig zijn met de participatiegedachte. Ik heb mijn voorstel vandaag aan politici van verschillende partijen doorgestuurd. Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) vond het bijvoorbeeld een schitterend idee en wilde er zeker verder over spreken.'

Een politiek draagvlak is belangrijk maar de politicus wil het debat ook daarbuiten voeren. ' Je hebt bijvoorbeeld mensen die er op lokaal niveau al langer mee bezig zijn, ik wil de discussie zo breed mogelijk voeren.' (NSK)

Onze partners