Vanhengel zegt N-VA de wacht aan

27/05/10 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

De ontslagnemende vicepremier wil niet met extremisten onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering.

Zolang de N-VA haar separatistische agenda niet afzweert, is ze voor ontslagnemend vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) na de verkiezingen van 13 juni niet welkom bij de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe federale regering.

Dat zegt Vanhengel in een interview met De Morgen dat zaterdag verschijnt. De liberale politicus zegt op 14 juni geen mensen aan de onderhandelingstafel te willen 'die worden gedreven door extremen'.

'Al degenen die als einddoel de onafhankelijkheid van Vlaanderen hebben ten koste van ons hele economisch systeem: laat die er tussenuit', aldus Vanhengel. 'Daar gaan we geen millimeter mee vooruitgaan, daar gaan we alleen maar mee achteruit gaan'.

Het liberale kopstuk richt zich overigens ook tegen het FDF. 'Mijn wrevel geldt evengoed voor de partijen aan de andere kant van de taalgrens. Want beweren dat je niets vraagt, is even desastreus als niets toegeven'.

''Wij vragen niets tegenover wij geven niets toe, laat die partijen alstublieft weg aan de onderhandelingstafel. Anders zit alles weer muurvat', zegt Vanhengel.

De Wever ziet campagne tegen zijn partij

In een reactie zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat er een campagne van 'bangmakerij' tegen zijn partij op gang komt.

'We moeten afgeschilderd worden als een staatsgevaarlijke club. Ook het lekken van de peiling (waarin de N-VA 26 procent haalde nvdr) past in dat plaatje', aldus De Wever.

Vanhengel: geen veto

In een verduidelijking bij zijn interview liet Vanhengel donderdag weten dat hij geen veto stelt tegen de N-VA.

Maar als die partij bij haar standpunt blijft dat de splitsing van het
land haar einddoel is, kan ze moeilijk mee aan tafel gaan zitten
om te onderhandelen over de staatshervorming. Daarvoor is vertrouwen nodig, aldus Vanhengel.

Onze partners