Vanhengel: impasse kost geld aan de burgers

11/01/11 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

De minister van Begroting heeft kritiek op de N-VA, die met haar aanbod inzake steun volgens hem aan 'cherry picking' doet.

Vanhengel: impasse kost geld aan de burgers

© Photo News

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) heeft kritiek op het aanbod van de N-VA om in het parlement begrotingsmaatregelen te steunen in afwachting van een volwaardige regering.

N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon formuleerde dat aanbod al enkele maanden geleden en herhaalde het tijdens het weekeinde. Maar volgens Vanhengel schiet men daar niet veel mee op.

Volgens de minister komt het aanbod neer op 'cherry picking' en wil de N-VA zich in een positie nestelen waarbij de partij half in de meerderheid en half in de oppositie zit. 'Hier en daar een voorstel steunen of niet steunen, zo werkt het niet', zo zei Vanhengel dinsdag in De Ochtend (VRT).

Volgens hem is er dringend nood aan een volwaardige regering en moet de N-VA als verkiezingsoverwinnaar daar samen met de andere verkiezingsoverwinnaars aan werken.

Impasse kost geld aan burgers

Volgens Vanhengel moeten de mensen weten dat de politieke impasse hen geld zal kosten. 'De rente op de staatsschuld stijgt. Dus hoe langer er geen regering is, hoe meer geld de politieke impasse zal kosten aan de burgers', aldus de vicepremier.

In een reactie op de oproep van de koning aan de regering om een begroting voor 2011 voor te bereiden, meent Vanhengel dat het moet mogelijk zijn dit jaar een begrotingstekort van minder dan 4 procent van het BBP te behalen. Voorlopig zou dat volgens hem moeten lukken met maatregelen die de burger niet zal voelen.

Onze partners