Vanhengel: 'Als Vlaanderen niet mee bespaart, dan betaalt burger'

01/10/11 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

Volgens ontslagnemend minister van Begroting en vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) moet de overheid volgend jaar 7,2 miljard euro besparen.

Vanhengel: 'Als Vlaanderen niet mee bespaart, dan betaalt burger'

© Belga

Volgens ontslagnemend minister van Begroting en vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) moet de overheid volgend jaar 7,2 miljard euro besparen. Indien de Vlaamse regering niet mee helpt besparen, dan is het mogelijk dat de federale regering de belastingen moet verhogen, waarschuwt hij. "En wie betaalt die dan? De Vlaamse burger."

Het monitoringcomité, de budgettaire specialisten van de federale overheid, stelde vrijdag in een bijgestelde prognose dat de overheid op zoek moet naar 10,2 miljard euro om het begrotingstekort volgend jaar tot 2,8 procent van het bbp terug te dringen. Die inspanning geldt evenwel bij een "ongewijzigde wetgeving."

Volgens Vanhengel, zo zei hij vanochtend op Radio 1 - bedraagt de oefening 7,2 miljard euro. Het grootste verschil valt te verklaren doordat de overheid de 4,5 procent wettelijke groei in de gezondheidszorg al enkele jaren niet aanhoudt, wat neerkomt op 1,6 miljard euro.

Bovendien werd de notionele intrestaftrek afgetopt: alweer goed voor zowat 1 miljard euro.

Inboeten

Vanhengel vindt de begrotingsinspanning geen onmogelijke opdracht, maar waarschuwt dat de federale overheid niet meer bij machte is die inspanning in haar eentje te leveren.

"Iedereen in dit land zou moeten begrijpen dat we zeker het eerste, misschien twee jaar, een beetje aan comfort gaan moeten inboeten". Dat geldt volgens hem voor alle openbare besturen, maar ook aan de kant van de burger.

De Open VLD-minister is ervan overtuigd dat bij de NMBS efficiëntiewinsten kunnen worden geboekt. Hij waarschuwt om niet te veel aan de fiscale inkomsten te morrelen, want dat zou het vertrouwen van de mensen schaden. (Belga/KVDA)

Onze partners