'Vangheluwe nam niet deel aan Boeteprocessie'

23/08/10 om 20:51 - Bijgewerkt om 20:51

Het bisdom Brugge ontkent een bericht van de openbare omroep over de voormalige bisschop.

Het bisdom Brugge ontkent dat voormalig bisschop Roger Vangheluwe als boeteling mee is opgestapt tijdens de boeteprocessie op 25 juli. Woordvoerder Peter Rossel reageert daarmee op een bericht van de openbare omroep.

Vangheluwe nam eind april ontslag nadat bekendraakte dat hij jarenlang een neef van hem seksueel heeft misbruikt. Sindsdien leeft hij ondergedoken in de abdij van Westvleteren.

De VRT meldde maandagavond dat Vangheluwe eind juli heeft deelgenomen aan de Boeteprocessie in Veurne.

Volgens de openbare omroep, die zich voor haar informatie beroept op de naaste omgeving van de ex-bisschop, reed Vangheluwe in een anonieme wagen naar Veurne. Omdat hij een boetekleed droeg dat zijn gezicht bedekte, kon hij niet herkend worden.

Burgemeester van Veurne Jan Verfaillie kon of wilde het nieuws maandagavond niet bevestigen. Hij zegt er geen weet van te hebben dat Vangheluwe mee is opgestapt in de Boeteprocessie. En als hij het zou weten, zou hij zich houden aan de discretieplicht.

De kruisdragers nemen anoniem deel aan de processie, hun identiteit is meestal onbekend en geheimhouding en discretie is een absolute vereiste, aldus Verfaillie.

Later op de avond ontkende het bisdom Brugge dat Vangheluwe als boeteling mee is opgestapt tijdens de boeteprocessie.

Onze partners