'Vangheluwe beseft ernst situatie niet'

13/09/10 om 21:08 - Bijgewerkt om 21:08

Dat zegt aartsbisschop André Léonard op basis van het bezoek dat hij tijdens de zomer aan Vangheluwe heeft gebracht.

Roger Vangheluwe beseft niet hoe ernstig de situatie is na de verschillende pedofilieschandalen binnen de katholieke kerk. Dat heeft aartsbisschop André Léonard maandagavond gezegd in Terzake (Canvas).

Léonard bracht tijdens de afgelopen zomer ('eind juli, begin augustus') een bezoek aan de voormalige Brugse bisschop in de abdij van Westvleteren, waar hij intussen vertrokken is.

Volgens Léonard kon Vangheluwe toen blijkbaar nog altijd de ernst van de situatie niet inschatten. 'Het is een typisch verschijnsel dat pedofielen zich niet bewust zijn van hoe ernstig de feiten zijn. Ze verdoezelen de feiten', aldus de aartsbisschop.

Léonard herhaalt dat Rome moet beslissen over het ontslag uit het priesterambt door Vangheluwe. 'Het verliezen van een clericale status is niet een straf waar je zelf over beslist, maar een die wordt opgelegd', aldus de aartsbisschop.

Hij meent wel dat Vangheluwe niet ver genoeg gegaan is door te vertrekken uit de abdij van Westvleteren en uit het bisdom Brugge. Léonard zei de reactie van de bevolking te begrijpen over het uitblijven van een gebaar van de voormalige bisschop van Brugge.

'Geen slecht functioneren kerk'

Op RTL-TVI verklaarde Léonard maandagavond niet in te zien waarom het pedofilieschandaal zou wijzen op een slecht functioneren van de kerk.

Hij wees erop dat het aantal gevallen van seksueel misbruik binnen de kerk een zeer klein percentage is van het seksueel misbruik dat gepleegd werd en wordt in de samenleving.

Paus bedroefd

Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, verklaarde maandagavond op RTL-TVi en de RTBF dat het Vaticaan de oprichting van een nieuw centrum voor de slachtoffers van misbruik in België verwelkomt.

'De paus steunt deze wil tot transparantie', aldus Lombardi. Hij zei dat de publicatie van het eindrapport van de commissie-Adriaenssens de paus veel verdriet heeft bezorgd.

Voorts verklaarde hij dat de paus buiten het snelle aanvaarden van het ontslag van Vangheluwe voorlopig nog geen andere sanctie heeft genomen ten aanzien van de ex-bisschop.

Onze partners