Vandeurzen schaft Vlaamse subsidie dagcentrum illegalen af

21/12/10 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:36

De subsidie voor het dagcentrum Omega in Oostende, voor de opvang van transitmigranten, wordt geschrapt.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) schaft de subsidie af voor het dagcentrum Omega in Oostende. Omega hield zich bezig met de opvang van transitmigranten die via Oostende Engeland proberen te bereiken.

Sinds vorig jaar kreeg het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijn) 114.000 euro subsidie om de migranten overdag onderdak en een maaltijd aan te bieden. Met het geld huurde het CAW onder andere een pand in de Kaaistraat. Dat pand moet vandaag leeggemaakt worden omdat door de schrapping van de subsidie de huur niet langer betaald kan worden.

Het centrum was slechts enkele uren per dag geopend. Bedoeling was de mensen heel even beschutting te geven. 's Avonds en 's nachts proberen velen onder hen aan boord van een vrachtwagen te geraken op weg naar Engeland. Ze brengen de nacht op straat door, in een kraakpand, of in het bosje. Het probleem van de transitmigranten in Oostende is de laatste jaren erg toegenomen.

Het is opmerkelijk dat Vandeurzen de middelen schrapt, aangezien het net hij was die vorig jaar de middelen uittrok om het dagcentrum te openen. Leo De Bock, woordvoerder van minister Vandeurzen, zegt dat de subsidie éénmalig was en dat het niet aan de Vlaamse gemeenschap is om dit project te subsidiëren. Dit is eigenlijk een federale materie, aldus De Bock.

Wat er nu met de transitmigranten moet gebeuren, is onduidelijk. Tine Wyns, directrice van het CAW betreurt de beslissing van Vandeurzen. "De mensen gaan zeker niet uit Oostende wegblijven omdat het centrum niet meer open is," aldus Wyns.

"Dat betekent dat deze hulpbehoevenden nu mee opgevangen zullen moeten worden in het centrum in de Sint-Sebastiaanstraat, zoals we het voordien deden. Maar dat is in de praktijk onwerkbaar, want in dat centrum vangen we ook de minderbedeelden van Oostende zelf op. We zullen niet alleen minder kwaliteit kunnen leveren, het verleden heeft ons bovendien geleerd dat beide doelgroepen moeilijk samen te brengen zijn. Het levert onnodige spanningen op."

Voor het overige vreest Tine Wyns dat de sluiting van het dagcentrum als kwalijk gevolg zal hebben dat het pand, of andere panden gekraakt zullen worden. "Zeker in deze koude wintermaanden is het onverantwoord het centrum te sluiten," besluit Tine Wyns. "Waar anders kunnen die mensen terecht?"

Michael De Cock

Onze partners