Vandeput wil missie in Irak half jaar verlengen

17/11/14 om 20:18 - Bijgewerkt om 20:18

Minister van Defensie Steven Vandeput gaat de ministerraad voorstellen om de Belgische deelname aan Operatie Desert Falcon in Irak met zes maanden te verlengen. De buitenlandse missies blijven de hoofdtaak van het leger, benadrukte hij.

Vandeput wil missie in Irak half jaar verlengen

© Belga

De Belgische deelname aan de internationale missie in Irak tegen IS loopt tot eind dit jaar. Minister Vandeput (N-VA) wil deze nu nog met een half jaar verlengen. Hij zal dit aan de ministerraad voorstellen. Dat zei Vandeput in de commissie Landsverdediging van de Kamer waar hij zijn beleidsverklaring toelichtte. In de tekst van de beleidsverklaring staat dat de missie verlengd zal worden.

Die formulering, die maandagochtend op de VRT uitlekte, schoot met name de sp.a in het verkeerde keelgat. Kamerleden Alain Top en Dirk Van der Maelen vonden het ongehoord dat de minister van Defensie heeft beslist om het mandaat van de F-16's in Irak te verlengen met minstens een half jaar, zonder daarbij het parlement te betrekken. 'Volgens de vastgelegde agenda zouden we woensdag in de commissie een evaluatie maken van de operatie. De minister heeft die bespreking niet afgewacht en al op eigen houtje de verlenging in zijn beleidsverklaring opgenomen', klagen ze aan.

De minister kreeg heel wat vragen over de modernisering en vervanging van materieel (F-16's, fregatten, mijnenjagers en andere wapensystemen zoals de drones), de omvang van het personeelsbestand en de toekomstige inplanting van de eenheden, de militaire inlichtingendienst en de strijd tegen cyberdreigingen.

'Sereen debat over strategische plannen is moeilijk geworden'

Op vragen over het strategisch plan benadrukte Steven Vandeput dat er op het vlak van personeel of kazernes geen enkele beslissing genomen is. Wel zullen er geen naakte ontslagen vallen. 'Ik ben overtuigd dat de experten die cijfers gaven goede intenties hadden, maar een sereen debat is hierdoor erg moeilijk geworden', betreurde hij.

De minister erkende ook dat premier Di Rupo een document ondertekend heeft dat er geen daling van het defensiebudget zou volgen. 'Maar we staan voor een groot besparingsplan, zodat er geen draagvlak was dat Defensie de dans zou ontsnappen.' Vandeput erkende dat het debat zal komen over welke taken het leger nog moet voeren, maar hij weigerde nu al een voorafname te maken op de discussie.

De minister bevestigde ook dat er onderzocht zal worden of voor een aantal andere taken die Defensie zal opnemen en die een meerkost voor Defensie betekenen, dit zal worden doorgerekend.

Lees meer over:

Onze partners