‘Vandeput heeft een probleem’: Michel beveelt onderzoek binnen Defensie naar rapport over F-16

Steven Vandeput © Belga

Als dat rapport effectief bestaat, als de inhoud ervan klopt en als het leger toch beslist heeft die studie niet te delen met de minister, is er ‘een probleem’, zo erkende de N-VA-minister in De Ochtend.

De krant De Standaard bericht over een studie van vliegtuigbouwer Lockheed Martin waarin staat dat het perfect mogelijk is om de F-16’s langer in dienst te houden, zonder veel extra kosten. Nochtans beweerde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) dat zo’n studie niet bestond. Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is het dossier gemanipuleerd, moet de aankoopprocedure opgeschort worden en moet de minister snel ’transparantie’ geven over het dossier.

In De Ochtend moest minister Vandeput toegeven dat hij niet op de hoogte is van het rapport. ‘Ik verneem dat er een rapport zou bestaan. Ik heb daar nog geen kennis van kunnen nemen. Ik wil nu eerst weten wat dat rapport zegt, wat de implicaties zijn en waarom het in de structuren van Defensie is blijven hangen’, aldus Vandeput.

Als het rapport effectief bestaat, wil de N-VA-minister het snel kunnen inkijken en nagaan ‘op welk niveau en waarom er is beslist om het niet aan de minister te bezorgen’. Als het bestaan en de inhoud van het rapport kloppen en men bij het leger toch beslist heeft om de minister niet in te lichten, is er volgens Vandeput ‘een probleem’.

Van een opschorting van de aankoopprocedure wil de N-VA-minister voorlopig niet weten. ‘Die procedure moet verder lopen.’ Maar als de dingen uit het rapport zouden kloppen, zal de regering daar in haar beslissing wel rekening mee houden, stelt de minister.

Ook bij Groen wordt gevraagd om de procedure op te schorten. ‘fwel hield de minister een studie verborgen voor publiek en parlement, ofwel worden studies besteld zonder zijn medeweten. In beide gevallen heeft Vandeput een probleem,’ concludeert Wouter De Vriendt.

Defensie wil nog niet reageren, Michel wil onderzoek

Defensie zelf reageert voorlopig nog niet op het rapport van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin, waaruit blijkt dat de Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen langer in dienst kunnen worden gehouden zonder veel extra kosten. ‘Dat is nog voorbarig’, aldus Defensie.

De vraag is voorlopig in hoeverre dit een probleem is voor de regering van Charles Michel. Vandeput heeft misschien niet gelogen in het parlement, maar het feit dat zo’n rapport opduikt, en dat de minister er geen weet van heeft, is absoluut geen goede zaak. Dat een minister door de eigen administratie zo in de wind wordt gezet, en mogelijks ook voorgelogen, doet de geloofwaardigheid geen goed.

Daar moet wel bij gezegd worden dat het rapport mogelijk wel een aanleiding kan zijn voor de regering om het dossier over de verkiezingen te tillen. Normaal gesproken zou de regering voor de zomer definitief de knoop doorhakken. Dat zou nu uitgesteld kunnen worden.

Premier Michel heeft aan minister van Defensie Steven Vandeput intussen gevraagd om binnen Defensie een onderzoek te starten, om zo te achterhalen wie het rapport over de F-16’s heeft besteld en wie ervan op de hoogte was. Vandeput zal vandaag ook tekst en uitleg geven in het parlement. Op de agenda stond normaal gezien een Commissie legeraankopen en -verkopen gepland achter gesloten deuren, maar die wordt omwille van de onthullingen voorafgegaan door een publieke zitting van de Commissie Landsverdediging.

Partner Content