Vandeput: enkele honderden extra aanwervingen in het leger (video)

12/02/16 om 23:07 - Bijgewerkt om 23:07

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil de komende jaren behalve de geplande 700 aanwervingen per jaar ook een paar honderd mensen extra aanwerven. Dat kondigde hij aan in Terzake. Met de extra aanwervingen reageert de minister op klachten van de vakbonden over overwerk.

Vandeput: enkele honderden extra aanwervingen in het leger (video)

Steven Vandeput in Terzake © /

Sinds de militairen ook ingezet worden voor binnenlandse opdrachten in het kader van de terreurdreiging, is er sprake van overwerk. In Het Nieuwsblad trok Walter Van den Broeck van ACV Defensie aan de alarmbel. De militairen moeten die binnenlandse opdrachten combineren met trainingen voor buitenlandse missies, zegt hij. "Door het drukke schema zijn militairen niet in staat om hun vakantie op te nemen". Er zijn volgens de bonden ook soldaten opgestapt omwille van de werkdruk.

Minister Vandeput relativeerde de klachten in Terzake tot op zekere hoogte. "Ik zie vooral militairen die fier zijn met hun opdracht", zegt hij, ze doen hun werk graag, en krijgen appreciatie voor wat ze doen.

Maar er is ook voor de minister een probleem met bezetting. De helft van het personeel gaat de komende tien jaar met pensioen, in het verleden heeft men bespaard door militairen te laten afvloeien.

En nu moet men proberen de kaders weer beter gevuld te krijgen. Voor de komende vier jaar waren er telkens 700 aanwervingen voorzien. De minister belooft dat er over die jaren gespreid enkele honderden zullen bijkomen, al wordt het precieze aantal nog onderzocht.

(RR)

Onze partners