Vandeput: 'Dit is lachen met de Hasselaar'

09/09/16 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:36

Niet langer SP.A, maar CD&V levert voortaan de burgemeester in Hasselt nadat Hilde Claes ontslag nam. Nadja Vananroye (CD&V) volgt haar op. 'De Hasseltse kiezer wordt, twee jaar op voorhand, al buitenspel gezet. Schaamteloos en degoutant', vindt Steven Vandeput.

Vandeput: 'Dit is lachen met de Hasselaar'

Steven Vandeput (N-VA) © BELGA

'Het is erg dat we de burgemeesterssjerp in Hasselt hebben moeten afgeven', geeft de voorzitter van SP.A-Limburg Peter Vanvelthoven toe in De Ochtend op Radio 1. 'Maar de boodschap van CD&V was simpel en hard. Als SP.A zou vasthouden aan Hilde Claes dan gingen we naar een crisis.' Volgens Vanvelthoven siert het Hilde Claes dan ook dat ze in het belang van goed bestuur in Hasselt een stap opzij heeft gezet. Nochtans was er volgens hem binnen de partij eensgezindheid om met Hilde Claes verder te gaan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

CD&V-voorzitter Wouter Beke bevestigt dat het vertrouwen in Hasselt moest worden teruggevonden. 'Een dergelijke onenigheid binnen de SP.A is een ernstig feit. Iedereen heeft dat kunnen zien, het kartel met Groen werd on hold gezet. We konden niet doen alsof er niets gebeurd was.' Maar CD&V heeft in de gesprekken over de burgemeesterswissel absoluut niet gedreigd om met N-VA in zee te gaan, zo beweert hij op Radio 1.

Op de vraag of er een mondeling akkoord is om verder met CD&V te besturen na 2018, antwoordt Vanvelthoven: 'Ondanks het feit dat het vertrouwen helemaal weg was, hebben we beslist om toch verder te doen om het vertrouwen te herwinnen met als doel verder te doen na 2018.'

'Waarom nog verkiezingen organiseren?'

Ondertussen is coalitiepartner N-VA niet blij met de vaudeville die zich de afgelopen uren heeft afgespeeld in Hasselt. N-VA-fractieleider in HasseltSteven Vandeput vraagt zich openlijk af waarom er nog verkiezingen georganiseerd worden en ziet een herhaling van de verkiezingen van 2012, toen er eigenlijk een coalitie moest worden gevormd met N-VA. In plaats daarvan vormden de verliezers een coalitie. 'We hebben met nog meer verbazing vastgesteld welke beslissing er nu uit de bus komt. Ze zeggen tegen de kiezer: je mag denken wat je wil, maar wij gaan door met deze ploeg', aldus Vandeput.

'Dit is lachen met de Hasselaar en bovendien onze stad belachelijk maken. Democratie betekent duidelijk niets voor deze meerderheid. De Hasseltse kiezer wordt, twee jaar op voorhand, al buitenspel gezet. Schaamteloos en degoutant', meent Vandeput.

'Ik weet niet wat de definitie van democratie is voor mijnheer Vandeput, maar voor mij is dat een meerderheid vinden en een bestuursakkoord opmaken", antwoordt Wouter Beke.

De CD&V-voorzitter ontkent wel dat er bredere afspraken met SP.A zijn gemaakt. 'Ik lees dat men zegt dat er over heel veel steden in Limburg zou zijn gesproken. Dat kan ik formeel ontkennen. We hebben het enkel over Hasselt gehad.' (TE)

Onze partners