Vandenbroucke: ‘Verwacht van mij noch applaus noch boegeroep’

© Belga

De experts van de commissie drukken erop dat de hervorming gepaard moet gaan met ‘geduldig sociaal overleg’ en dat enkel met een ‘krachtig en vernieuwend werkgelegenheidsbeleid, met name voor oudere werknemers’ langer werken mogelijk gemaakt kan worden. Die elementen vinden ze onvoldoende terug in de regeringsteksten.

Ten gronde mist de commissie-Vandenbroucke een ‘structurele hervorming op langere termijn’. Ze betreurt dat de nadruk is komen te liggen op ‘leeftijdscriteria’ (een verhoging van de pensioenleeftijd tot 67). De commissie is niet per se tegen zo’n verhoging, maar meent dat prioriteit moet gaan naar de lengte van de loopbaan.

Afschaffing van de pensioenbonus, zoals de regering-Michel wil, gaat volgens de commissie in tegen het streven om mensen langer aan het werk te houden. Zich in de plaats stellen van de politiek wil Vandenbroucke echter niet doen. ‘Verwacht van mij dus noch applaus, noch boegeroep’, zei hij in De Ochtend op Radio 1. ‘Het regeerakkoord is geen kopie van ons rapport en dat moet je ook niet verwachten’, aldus de socialist, die niettemin heel wat overeenstemming ziet tussen beide documenten.

(Belga/RR/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content