Vandenbroucke heeft kritiek op voorstel Vande Lanotte

07/12/10 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

Dat blijkt uit zijn uitgelekte mail, die betrekking heeft op het CDH-voorstel over de financieringswet waarop de bemiddelaar zich baseert.

De mail die SP.A-onderhandelaar Frank Vandenbroucke naar een verkeerde bestemmeling heeft verstuurd, heeft betrekking op het CDH-voorstel inzake een nieuwe financieringswet. Hij heeft daar kritiek op, wat meteen kritiek is op het voorstel van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) omdat die zich op het CDH-voorstel baseert, zo meldt De Standaard.

De Morgen maakte dinsdag melding van een tweede flater van Vandenbroucke op korte tijd. Vorige week telefoneerde hij in de trein zo luid over de discussie over de nieuwe financieringswet dat de toevallig aanwezige N-VA-woordvoerder het gesprek kon volgen.

Volgens de krant blunderde Vandenbroucke opnieuw door een mail met commentaar over het CDH-model van financieringswet door een onhandigheid naar een verkeerde persoon te sturen.

Volgens De Standaard blijkt uit de mail dat Vandenbroucke grote twijfels heeft over de toepasbaarheid van het model dat Vande Lanotte naar voren schuift.

De bemiddelaar baseert zijn laatste voorstel van financieringswet immers op het CDH-model. Dat model werkt met geraamde cijfers, wat bij de berekening van de individuele belastingen volgens Vandenbroucke nog voor problemen kan zorgen.

Vandenbroucke ziet ook enkele voordelen in het nieuwe concept, maar waarschuwt volgens De Standaard voor mogelijke perverse effecten zoals een toename van de belastingdruk voor de belastingplichtigen.

Het zijn immers de deelstaten die jaarlijks de toename van de belastingdruk moeten compenseren met belastingverlagingen, wat een weinig stabiel systeem is, zo merkt de krant op.

Vande Lanotte vergadert woensdag weer met Vlaamse partijen

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte zit woensdag vanaf 10 uur opnieuw samen met de voorzitters van N-VA, CD&V, SP.A en Groen! om voort te zoeken naar een akkoord over de herziening van de financieringswet.

Maandagnamiddag vergaderde hij al een drietal uur met de vier Vlaamse partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over een staatshervorming. Dinsdag was er een bijeenkomst van de technische experts van de vier partijen. Die vergadering duurde van 10 tot ongeveer 16 uur.

Onze partners