Vande Lanotte wil knopen financieringswet doorhakken

06/12/10 om 16:46 - Bijgewerkt om 16:46

De koninklijk bemiddelaar heeft maandag drie uur met de Vlaamse partijen samengezeten. Woensdag wordt het overleg voortgezet.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft maandagnamiddag ongeveer drie uur samengezeten met N-VA, CD&V, SP.A en Groen! over de financieringswet. Woensdag komen ze opnieuw bijeen.

Op tafel van de vergadering lag het voorstel van Vande Lanotte over de herziening van de financieringswet en de techniek inzake de fiscale autonomie voor de regio's, met de invoering van een belastingkrediet.

De vergadering ging door in de Senaat en duurde van 15 uur tot 18 uur. Voor aanvang drong SP.A-voorzitster Caroline Gennez er nogmaals op aan dat de zeven partijen die onderhandelen over de staatshervorming een akkoord zouden sluiten.

Vande Lanotte zelf wil nog in de loop van de week knopen doorhakken inzake de financieringswet. De vier Vlaamse partijvoorzitters en de bemiddelaar komen in de loop van woensdag opnieuw bijeen. Dinsdag vergaderen eerst de technische experts van de vier partijen.

Magnette: probleem ligt aan Vlaamse kant

PS-kopstuk Paul Magnette verklaarde maandagochtend op de RTBF-radio dat de moeizame vooruitgang bij de onderhandelingen over een nieuwe financieringswet momenteel te wijten is aan problemen
tussen de Vlaamse partijen onderling.

'Het probleem ligt niet langer aan Franstalige kant en zelfs niet meer tussen Franstaligen en Vlamingen. Het is een intra-Vlaams probleem geworden', zo luidde het. Volgens Magnette is het in de eerste plaats wachten op meer duidelijkheid van de N-VA.

Gesprek met IMF

Intussen raakte bekend dat Vande Lanotte donderdagavond een gesprek heeft met de experts van het Internationaal Monetair Fonds
(IMF).

Die hebben in het kader van hun jaarlijks bezoek aan België naar verluidt zelf gevraagd om een onderhoud met de politieke hoofdrolspelers in de communautaire onderhandelingen. Zo wil het IMF ook praten met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Onze partners