Vande Lanotte: ‘We zijn nog wel even bezig met de begroting’

© Belga

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) maakt zich sterk dat de regering morgen een begrotingsakkoord bereikt. Zijn collega Johan Vande Lanotte (SP.A) spreekt dat tegen. ‘We zijn nog wel even bezig. Zeker tot einde volgende week.’

Het kernkabinet heeft de laatste rechte lijn ingezet van de begrotingsonderhandelingen. Volgens de meest optimistische visie is de eindmeet al ergens dit weekend getrokken. Al kan die volgens de meer terughoudende visie dan weer eerder eind volgende week liggen.

Nadat premier Elio Di Rupo tijdens de loop van de dag bilaterale contacten met vicepremiers had, trokken de leden van het kernkabinet en de minister van Begroting, Olivier Chastel, zich in conclaaf terug in de Lambermont.

Puzzel

Zowat iedereen gaf aan dat alle puzzelstukken gekend zijn en op tafel liggen. Over wanneer de puzzel klaar zal zijn, liggen de verwachtingen uiteen.

“Ik denk dat we nog eventjes bezig kunnen zijn”, sprak SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte. Hij verwacht dat eerder tegen het einde van volgende week witte rook uit de schouw zal komen. Dat er woensdag een Europese actiedag plaatsvindt, speelt volgens Vande Lanotte “niet zo’n rol”.

Akkoord

Daar tegenover staat zijn CD&V-collega Steven Vanackere. “Iedereen hoopt dat er dit weekend een akkoord kan zijn”, zei hij. De timing van de overige excellenties situeert zich daar ergens tussenin. “De volgende uren en dagen”, klonk het bij MR-vicepremier Didier Reynders en zijn partijgenoot Chastel. Joëlle Milquet (cdH) was iets concreter. Zij verwacht dat wellicht ook maandag nog nodig zal zijn.

Vicepremier Vanackere benadrukt dat de regering zich niet alleen kan beperken tot de budgettaire orthodoxie. “Er moet ook een duidelijk signaal komen dat ons land nog steeds kan aanknopen met een logica van meer jobs, groei en competitiviteit”, aldus de

christendemocraat.

Competetiviteit

Ook vicepremier Reynders stelde dat de regering niet alleen een tekort van 2,15 procent van het bbp moet nastreven, zoals afgesproken met Europa, maar dat “misschien ook iets voor de competitiviteit” moet worden gedaan. Hij suggereert dat het kernkabinet beter op zoek gaat naar twee of drie “grote maatregelen”, die dus meer geld in het laatje brengen.

De Franstalige humaniste Joëlle Milquet onderstreepte dat de maatregelen in een begroting “zin moeten hebben”. Ze verwees daarbij naar de strijd tegen fraude, maar voegde er ook fijntjes het garanderen van de veiligheid aan toe. Milquet liet zich ook ontvallen dat de helft van de gezochte middelen al is gevonden.

Voor PS-vicepremier Laurette Onkelinx moeten er maatregelen komen om de banken te “moraliseren” en om ervoor te zorgen dat ze de reële economie ademruimte bieden. “De bankwereld moet ook inspanningen leveren om de groei te steunen”, zei ze. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content