Vande Lanotte: ‘Wat heeft Bens moeten toezeggen inzake Doel 1 en 2?’

Johan Vande Lanotte © Belga

SP.A-Kamerlid Johan Vande Lanotte vindt het vreemd dat Jan Bens bevestigd is aan het hoofd van de nucleaire veiligheid, en de steun van minister Jambon blijft genieten. “Wat heeft hij in ruil moeten geven? Heeft hij moeten beloven dat hij naadloos Doel 1 en 2 weer laat opengaan?”

Jan Bens, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Veiligheid (FANC), kwam begin deze week in opspraak nadat hij in Le Soir terugblikte op zijn jaren bij Tractebel, dat hem in 1995 naar Kazachstan stuurde. Hij sprak over de “ongelofelijke corruptie” in het land en gaf aan dat hij ook zelf “enveloppes” aangeboden kreeg én uitdeelde. Maar dat laatste enkel aan een dokter die een medewerker anders niet wilde behandelen, stuurde Bens nadien bij.

Eerder had hij ook de ramp in Fukushima en de scheurtjes in de centrales volgens de oppositie geminimaliseerd.

SP.A vindt het “stuitend”, dat Bens na diens uitspraken over de scheurtjescentrales, Fukushima, juridische acrobatieën rond de verlenging van Doel 1 en 2 en dus ook corruptie toch aanblijft en in zijn positie bevestigd wordt door de raad van bestuur van FANC. “Als een minister zoiets doet, komt er een politieke zaak van. Maar als het hoofd van de nucleaire veiligheid zoiets doet, dan is dat voor de bevolking absoluut geen geruststelling meer”, aldus Vande Lanotte.

‘Parlement geblokkeerd’

Vande Lanotte vindt het ook vreemd dat minister Jan Jambon (N-VA) de beslissing van de raad van bestuur volgt. “Het minste wat hij had kunnen doen is via zijn regeringscommissaris in het FANC een schorsing van de beslissing vragen. Daar is ook meer dan genoeg reden toe”, aldus de oud-minister die verwijst naar het debat over de verlenging van de levensduur van de oudste kerncentrales en de rol van het FANC in het dossier.

SP.A is “verbolgen” dat de meerderheid een hoorzitting met Bens in de subcommissie Nucleaire Veiligheid van de Kamer blokkeert.

“Vandaag ontving ik een brief van Kamervoorzitter Bracke dat onze subcommissie niet bevoegd is om de belangrijkste ambtenaar in dit land inzake nucleaire veiligheid uit te nodigen. Dat is op zijn zachtst gezegd vreemd. De meerderheid blokkeert hier het parlement in het uitoefenen van haar controlefunctie en dat is onaanvaardbaar. Men treedt hier de regels van de democratie met de voeten”, aldus Kamerlid Peter Vanvelthoven in een mededeling.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content