Vande Lanotte stelt Europese besparingsdrift in vraag

30/05/13 om 09:09 - Bijgewerkt om 09:09

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft het moeilijk met de aanbevelingen en opgelegde besparingen die Europa voor de toekomst van België voorziet.

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte is het niet eens met Alexander De Croo (Open VLD), die zei dat PS-voorzitter Paul Magnette in een 'ideologische kramp' schiet met zijn afwijzende reactie op de Europese aanbevelingen voor België.

Volgens Vande Lanotte is er eerder sprake van een "liberale kramp" en legt de Europese Commissie te hard de nadruk op besparingen. "We moeten het globale besparingsplan van Europa grondig in vraag stellen", vindt vicepremier Vande Lanotte.

SP.A: 'Besparingen leiden tot minder groei'

"We kunnen alleen maar vaststellen dat er in de Verenigde Staten een economische groei is van twee procent en dat er in Europa een nulgroei is, als ze al niet negatief is. De belangrijkste reden is dat we in Europa iedereen, ook degenen die het wat beter doen, laten besparen", zei Vande Lanotte in de Ochtend op Radio 1.

Vande Lanotte is het met de Commissie eens dat België zijn schuld naar beneden moet krijgen, competitiever moet worden en structureel moet hervormen. Maar "los daarvan moet men ook eens inzien dat de manier waarop Europa nu aan het besparen is, leidt tot minder groei, tot verlies van jobs en jeugdwerkloosheid van 25 tot 30 procent".

PS: 'Weigeren liberale aanbevelingen letterlijk toe te passen'

PS-vicepremier Laurette Onkelinx erkent dat er extra begrotingsinspanningen nodig zijn, maar weigert de "liberale aanbevelingen van de Europese Commissie" letterlijk toe te passen. Dat zei ze voor aanvang van het federale kernkabinet. De socialiste pikt het ook niet dat het dagelijks bestuur van de EU België "in gebreke stelde".

"Dat de Europese Commissie België als boksbal gebruikt, dat kan niet", hekelde Onkelinx, die vindt dat België het op heel wat vlakken beter doet dan andere Europese landen. "Natuurlijk zullen we extra begrotingsinspanningen leveren, dat is zeker. Maar dat zullen zeker niet letterlijk de liberale aanbevelingen van de Europese Commissie zijn", waarschuwde ze.

Open VLD: 'Reacties PS zijn overdreven'

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo vindt de PS-reacties echter "een beetje overdreven". Door België geen boete op te leggen, heeft de Commissie volgens hem net getoond dat ze "niet de hardvochtige karikatuur is die men er graag van maakt". De liberaal herinnerde er ook aan dat premier Elio Di Rupo de afspraken met Europa volmondig onderschreven heeft.

MR: 'Geen strijd tussen regering en Europese Commissie'

"Er is geen strijd tussen de regering en de Europese Commissie", klonk het ook bij MR-vicepremier Didier Reynders. "We hebben de voorbije weken veel besprekingen gehad en er is een akkoord. Dat gaan we nu uitvoeren, maar met zes, niet met vijf en eentje die erbuiten blijft."

CD&V: 'Beslissing genomen door alle coalitiepartners'

En ook CD&V'er Pieter De Crem onderstreepte dat de beslissingen genomen zijn door alle coalitiepartners. "Men zou dus best niet te veel in holle slogans spreken."

CdH: 'Denken dat alles kan met uitgaven is fout'

CdH-collega Joëlle Milquet loste tot slot wel nog een klein schot voor de boeg, in aanloop naar bijkomende begrotingsinspanningen. "Denken dat alles kan (door te snijden) in de uitgaven, is fout", beklemtoonde zij. "Er is al veel bespaard. Er zal dus een evenwicht moeten zijn tussen de uitgaven en andere directe en indirecte middelen." (Belga/AVE)

Onze partners