Vande Lanotte: "Staatshervorming met 9 partijen"

03/03/11 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

Johan Vande Lanotte hoopt dat met de aanstelling van CD&V-voorzitter Wouter Beke tot koninklijk onderhandelaar, opnieuw een periode van inhoudelijk werk is aangebroken.

In De Ochtend op Radio 1 zei de voormalige koninklijke bemiddelaar te hopen dat er nu opnieuw een 'actieve periode' kan aanbreken, want dat ontbrak wat de voorbije periode. Een groot deel van de discussies van de afgelopen maand ging over welke partijen aan tafel moesten plaatsnemen.

'Coalition of the willing'
Vande Lanotte maakt een onderscheid tussen de discussie over de staatshervorming enerzijds en de regeringsvorming anderzijds. Of de discussie over de staatshervorming gebeurt tussen zeven, acht of negen partijen, zal ze niet moeilijker of makkelijker maken, poneert de Vlaamse socialist. Maar dat betekent niet dat een eventuele regering uit negen partijen moet bestaan. Volgens Vande Lanotte moet nu een "coalition of the willing" worden gemaakt.

De senator gelooft ook dat de discussie over het sociaal-economische niet noodzakelijk even moeilijk hoeft te zijn als die over het communautaire. Daar kan volgens hem immers meer met "ratio en rede" worden gewerkt en spelen emoties minder een rol.

Onze partners