Vande Lanotte spreekt niet meer over N-VA

28/01/13 om 08:51 - Bijgewerkt om 08:51

Vice-premier Johan Vande Lanotte (SP.A)heeft gezworen dat hij tot aan de verkiezingen van 2014 niet meer over N-VA spreekt.

Vande Lanotte spreekt niet meer over N-VA

© Belga

Tot aan de verkiezingen van 2014 zal SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte niet meer over de N-VA praten. Dat kondigt hij aan in Le Soir. Vande Lanotte wil enkel zijn eigen realisaties in de regering in de verf zetten om zijn kiescampagne te ondersteunen.

'Als je over iemand anders praat, verlies je'"Ik heb beloofd, gezworen, dat ik het vanaf 1 januari 2013 enkel nog over de regering, mijn partij, mijzelf zal hebben", zegt de Vlaamse socialist. "Je wint verkiezingen wanneer je over jezelf praat. Als je over iemand anders praat, verlies je".

'Kijk naar Churchill'

Hij benadrukt ook het belang van een programma. "Op federaal niveau word je nooit verkozen voor hetgeen je hebt gedaan, maar voor wat je gaat doen. Kijk naar Churchill: hij had de oorlog gewonnen, hij had de geloofwaardigheid, maar hij had geen plan voor de toekomst, de vooruitgang. Hij heeft verloren".

'De economische motor heeft panne'

Vande Lanotte profileert zich als gematigd hervormer. Hij sluit nieuwe ambitieuze relancemaatregelen uit. "De economische machine is niet stuk, maar de motor heeft panne. Als je er constant benzine aan toevoegt, ga je hem verdrinken. We hebben de derde meest open economie ter wereld. We kunnen de economie dus niet op eigen houtje nieuw leven inblazen. Maar we kunnen punctuele maatregelen nemen die niet te duur zijn."

Op begrotingsvlak pleit Vande Lanotte voor respect voor de economische engagementen. Wel benadrukt hij dat zijn PS-collega Laurette Onkelinx "economisch gelijk heeft" als ze vragen stelt bij het besparingsritme. Om te besparen bij de overheid denkt Vande Lanotte aan meer informatisering bij Financiën en op het vlak van volksgezondheid. Hij roept ook op de functie van onderzoeksrechter te schrappen. "We zijn verplicht die Europese evolutie te volgen", luidt het. (Belga/EE)

Onze partners