Vande Lanotte over mogelijke belastingontwijking: 'Ik heb correct gehandeld'

19/03/12 om 07:08 - Bijgewerkt om 07:08

Er worden opnieuw vragen gesteld over de managementvennootschap van minister van Economie Johan Vande Lanotte. De krant Le Soir vraagt zich af waarvoor zo'n vennootschap dient, behalve dan om minder belastingen te betalen.

Vande Lanotte over mogelijke belastingontwijking: 'Ik heb correct gehandeld'

© Belga

Vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft tussen 2007 en 2010 gebruikgemaakt van een commanditaire vennootschap om bestuursmandaten uit te oefenen. De krant Le Soir vraagt zich af waarom anders dan om minder belastingen te betalen de minister van Economie die vennootschapsvorm gebruikte. "Heeft de Oostendenaar meer geld verdiend door minder belastingen te betalen? ", schrijft de krant.

Belastingen

Johan Vande Lanotte verzekert dat de bewuste vennootschap niet opgericht werd om zijn vergoeding als senator (van 2007 tot 2011) te scheiden van zijn andere professionele activiteiten. "Als ik geen vennootschap had gehad, zou ik exact evenveel belastingen en sociale bijdragen betaald hebben", stelt hij.

Op Radio 1 ontkende Vande Lanotte opnieuw met klem dat hij via zijn vennootschap getracht heeft minder belastingen te moeten betalen. Als voorzitter van de raad van bestuur van Electrawinds was een zelfstandigenstatuut nodig om uitbetaald te kunnen worden, onderstreepte hij in de De Ochtend. "En als ik geen vennootschap had gehad, zou ik exact evenveel belastingen betaald hebben."

Vande Lanotte heeft het beheer van zijn vennootschap "JVL" op 5 december, aan de vooravond van de eedaflegging bij de koning, overgedragen, maar hij bleef hoofdeigenaar.

Partijlijn

Volgens Thierry Afschrift, professor fiscaal recht aan de ULB, kan die vennootschapsstructuur gebruikt worden om inkomsten te onderwerpen aan de vennootschapsbelasting (33,9 pct) in plaats van aan de personenbelasting (50 procent). Die praktijk is een wettelijke weg om minder belastingen te betalen, maar strookt niet met de partijlijn, aldus Le Soir.

De krant herinnert aan de strijd die staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) zoals aangekondigd wil voeren tegen financiële constructies die enkel als doel hebben om belastingen te ontwijken.

Geen doelwit

Johan Vande Lanotte ontkent dat vennootschappen zoals de zijne het doelwit vormen van partijgenoot en staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez. "Crombez heeft nooit gezegd dat hij tegen managementvennootschappen is. Hij is wel tegen misbruiken, zoals mensen die zo huizen aftrekken bijvoorbeeld."

Spijt heeft Vande Lanotte naar eigen zeggen niet. "Ik ga me niet aantrekken of dat negatieve perceptie is of niet, ik heb heel correct gehandeld", besloot hij. (Belga/EE)

Onze partners