Vande Lanotte over De Wever: 'Dit is hallucinant'

08/07/11 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

'Hallucinant'. Zo noemt voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte de houding van de N-VA die de nota Di Rupo afwijst. 'Sinds september wordt er niet eens onderhandeld.'

Sp.a-senator en voormalig koninklijk bemiddelaar begrijpt niet dat N-VA de nota van formateur Elio Di Rupo afgeschoten heeft. Hoe kan je weten dat het niet gaat als je nooit probeert?, vroeg Vande Lanotte zich vrijdag af op de VRT-radio. "Sinds september is er nooit meer gepraat."

Dubbele boodschap
Dat N-VA de nota over de hele lijn afwees, was geen verrassing voor Vande Lanotte, wel de "heftigheid" waarmee dat gebeurde. N-VA stuurde voor hem een dubbele boodschap uit: de partij wil niet met de PS in een regering en wil dat er verkiezingen komen.

Hallucinant
"Hallucinant" zegt de sp.a-topper, omdat er nooit gepraat werd. In het verleden werden dergelijke nota's bij regeringsonderhandelingen bijvoorbeeld drastisch gewijzigd. Een partij mag zijn programma niet laten vallen, moet er moet tenminste onderhandeld worden. "Je moet er over durven praten. Ik begrijp niet dat als je zo'n grote overwinning haalt, niet wil praten."

Onderhandelen
Volgens Vande Lanotte zeggen zowel CD&V als N-VA "we willen verkiezingen", maar "ze verpakken dat anders". Hij denkt wel dat er een meerderheid gevonden kan worden voor die verkiezingen, maar voor hem is het geen optie. "Het alternatief is discussiëren en onderhandelen."

Eervolle mislukking

Indien dat tot niets luidt is er tenminste sprake van een "eervolle mislukking". "De partijen die niet willen praten, willen samen wel verkiezingen." Vande Lanotte merkte nog op dat CD&V en N-VA hun positie afhankelijk maken van elkaar. CD&V floot zijn nota terug, nu doet N-VA dat met de nota Di Rupo. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners