Vande Lanotte naar de verkiezingen met negen punten

Johan Vande Lanotte © BELGA

Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) trekt met een negenpuntenplan naar de verkiezingen. Hij wil onder andere een dubbele index invoeren voor lage inkomens en nee zeggen tegen nieuwe gevechtsvliegtuigen.”

Dat plan is de uitkomst van het sp.a-congres en paryijvergaderingen, maar ook van gespreksronde doorheen Vlaanderen. Die speerpunten, ‘negen werven’ heten ze, dienen als model voor sociale welvaart, en werden voorgesteld in Tielt, de laatste halte van de campagne ‘De ronde van Johan’.

Neen aan gevechtsvliegtuigen

“In het Vlaanderen van vandaag combineren we een hoog niveau van welvaart met een lage werkloosheidsgraad en een laag niveau van armoede. In het Vlaanderen van morgen moeten we nog beter doen. Tegen de stroom in kiezen we met volle overtuiging voor ons eigen model: een model van sociale welvaart”, klinkt het.

In zijn model doet Vande Lanotte een paar heel concrete voorstellen. Zo luidt er een duidelijke neen voor Amerikaanse kernwapens en nieuwe gevechtsvliegtuigen in België en een ja om een procent extra van het budget van de Vlaamse overheid te spenderen aan de strijd tegen kinderarmoede.

Dubbele index

Er staan een aantal opmerkelijke voorstellen in. “Er zijn verschillende partijen die de index willen afschaffen, maar wij willen hen een beetje jennen met een dubbele index. Het is niet enkel jennen maar ook een concreet voorstel”, aldus Vande Lanotte. Zo wil hij een dubbele index voor de laagste en modale inkomens tot 2.000 euro netto. Vanuit datzelfde principe van gelijkheid wil de vicepremier ook dat de prijzen van basisproducten zoals energie, geneesmiddelen en voeding nooit hoger zijn dan onze buurlanden. Volgens Vande Lanotte kosten deze maatregelen niet excessief veel geld.

Het geld wil hij trouwens halen uit het budget dat vrijkomt door fraudebestrijding, maar ook door een efficiënter overheidsapparaat. Hij grijpt het voorbeeld aan van een doktersbriefje dat verschillende handen moet passeren vooraleer het goed terechtkomt. “Dat is een archaïsch systeem in een digitaal tijdperk”, merkt hij op.

Speerpunten

Vande Lanotte gaf zijn model in primeur mee aan de inwoners van Tielt. “Ons programma is veel uitgebreider, maar hier staan een aantal speerpunten in. We gaan de komende weken de berekeningen van deze inspanningen nog op punt zetten”, besluit hij.

Begin april zal de vicepremier samen met staatssecretaris John Crombez er ook mee langsgaan langs 100.000 West-Vlaamse gezinnen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content