Vande Lanotte met De Wever en Di Rupo rond de tafel

10/01/11 om 18:50 - Bijgewerkt om 18:50

In aanloop naar zijn onderhoud met de koning op dinsdag heeft de bemiddelaar volop contacten.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft maandagnamiddag een ontmoeting gehad met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Vande Lanotte heeft dinsdagnamiddag een afspraak met koning Albert, die het ontslag van de bemiddelaar sinds donderdag in beraad houdt. Verschillende partijen willen dat Vande Lanotte zijn werk voortzet, maar N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde voor dat de N-VA en de PS de zaken onderling weer zouden proberen vlot te trekken.

Intussen heeft Vande Lanotte een reeks contacten. Maandag zag hij onder meer CDH-voorzitster Joëlle Milquet. Zij zei tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij dat de nota over de staatshervorming van Vande Lanotte in enkele dagen kan worden verfijnd en dat er snel formatiegesprekken kunnen worden
opgestart.

Onderhoud van drietal uur

Daarbij zouden de partijen, naast het afsluiten van een communautair akkoord, ook een socio-economisch programma en een begrotingstraject tot 2015 moeten uittekenen. De ontslagnemende regering kan volgens Milquet intussen haar
verantwoordelijkheid opnemen, ook voor de begroting 2011. Van een noodregering wil ze niet weten.

Vande Lanotte zag maandagnamiddag De Wever en Di Rupo. Het onderhoud duurde naar verluidt drie uur. Dinsdag heeft de bemiddelaar nog een aantal contacten vooraleer hij naar het paleis gaat. Volgens de VRT overlegde Vande Lanotte zaterdag met de top van CD&V.

Onze partners