Vande Lanotte maandag weer aan de slag

10/12/10 om 22:20 - Bijgewerkt om 22:20

Na enkele dagen onderbreking neemt de koninklijk bemiddelaar de draad weer op. Dinsdag ontmoet hij de Vlaamse partijvoorzitters.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) gaat maandag weer aan de slag. Dinsdag ontmoet hij opnieuw de Vlaamse partijvoorzitters.

Op 9 december werden de onderhandelingen over de staatshervorming opgeschort nadat Vande Lanotte tijdens een vergadering over de nieuwe financieringswet de melding kreeg dat de toestand van zijn moeder er ernstig op was achteruitgegaan. De vrouw lag al enkele dagen in het ziekenhuis.

Het rustpunt in de onderhandelingen kwam er nadat de Vlaamse partijen het voorstel van een nieuwe financieringswet via het model van het belastingkrediet hadden verworpen. Met name de N-VA drong aan op een gesplitst tarief, waarbij de deelstaten een eigen tarief in de personenbelasting kunnen hanteren naast een federaal tarief.

Naar verluidt is de gezondheidstoestand van de moeder van Vande Lanotte nog altijd kritiek, maar de bemiddelaar wil zijn werkzaamheden maandag hervatten.

Dinsdag ontmoeting met Vlaamse partijvoorzitters

Maandagnamiddag staat een gesprek van Vande Lanotte op het programma met Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB.

Maus woonde afgelopen donderdag als expert de technische vergadering bij van de Vlaamse partijen over de voorgestelde modellen voor fiscale autonomie (het belastingkrediet of de split rate), maar Vande Lanotte kon die vergadering niet tot het einde bijwonen omdat hij na het telefoontje over zijn moeder naar West-Vlaanderen vertrok. De vergadering zelf werd toen voortgezet.

Het is de bedoeling dat Maus verslag uitbrengt over die vergadering. Naast het gesprek met Maus staat er voor maandag niets op de onderhandelingsagenda van Vande Lanotte. Dinsdag in de vooravond is er een nieuwe vergadering gepland met de Vlaamse partijvoorzitters.

Onze partners