Vande Lanotte legt nieuw voorstel van financieringswet voor

14/12/10 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

De Vlaamse partijen reageerden naar verluidt positief. De bemiddelaar toetst het voorstel woensdag ook bij de Franstaligen af.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft dinsdagavond een nieuw voorstel van financieringswet voorgelegd aan de Vlaamse partijvoorzitters. Hij toetst het voorstel woensdag ook bij de Franstalige partijen af.

De onderhandelingen over de staatshervorming werden vorige week donderdag onderbroken wegens de kritieke toestand van de moeder van Vande Lanotte. De bemiddelaar ging maandag weer aan de slag, maar beperkte zijn werkzaamheden tot de ontvangst van fiscaal expert Michel Maus van de VUB.

Dinsdag in de vooravond kwam Vande Lanotte opnieuw bijeen met de voorzitters van de Vlaamse partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming (N-VA, CD&V, SP.A en Groen!).

Vergaderingen met hen leidden vorige week woensdag niet tot een vergelijk over welke techniek zou gebruikt worden in een nieuwe financieringswet. Er was geen consensus over een belastingkrediet. De N-VA vroeg de techniek van de split rate (een gesplitst tarief in de personenbelasting tussen het federale niveau en de gewesten) nader te onderzoeken.

Nieuwe variant

Vande Lanotte legde dinsdag een nieuwe variant op tafel. Het zou gaan om een combinatie van een belastingkrediet en een split rate. Het werd naar verluidt positief onthaald door de Vlaamse partijen. Ze zijn bereid het voorstel verder te bestuderen.

Als de Franstalige partijen PS, CDH en Ecolo woensdag ook positief reageren, zou de bemiddelaar vanaf donderdag willen starten met bilaterale gesprekken.

Op basis van die contacten zou Vande Lanotte begin volgende week een 'omvattende tekst' op tafel willen leggen. Naast de financieringswet gaat het naar verluidt over de bevoegdheidsoverdrachten, Brussel-Halle-Vilvoorde en de financiering van Brussel.

Onze partners