Vande Lanotte: ‘Koppeling gas- en olieprijs kan niet blijven duren’

© Belga

Minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a) vindt dat de gasprijs niet langer gekoppeld kan worden aan de olieprijs. “Dat is als appels verkopen en de prijs verhogen omdat de peren duurder zijn geworden”, aldus Vande Lanotte.

Dat zei hij in De Zevende Dag. Hij vindt dat de concurrentie op de Belgische energiemarkt afgedwongen moet worden om zo de prijzen onder controle te houden.

Indexsprong

De sp.a verzet zich tegen het idee van een indexsprong, maar wil dat de prijzen van consumptiegoederen onder controle worden gehouden, waardoor een indexaanpassing überhaupt niet nodig zou zijn. In de telecomsector maar vooral in de energiesector is dat een probleem, zei de sp.a-vicepremier.

“De gasprijs is 20 procent gestegen op een jaar en daar zit geen enkele extra taks of distributiekost voor iets tussen”, zei Vande Lanotte. “De gasprijs stijgt omdat petroleum duurder wordt. Dat is als appels verkopen en de prijs verhogen omdat de peren duurder zijn geworden. Dat kan niet blijven duren. En op een moment dat zo’n mechanisme blijft bestaan – wat ik niet kan blijven dulden – kan je de mensen de index niet afpakken. Dat is niet rechtvaardig.” (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content