Vande Lanotte informeert Franstalige partijen

09/12/10 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

De bemiddelaar heeft vergaderd met PS, CDH en Ecolo nadat het overleg met de Vlaamse partijen van woensdag onbeslist was geëindigd.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft donderdag overleg gepleegd met de Franstalige partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming. Hij bracht hen op de hoogte van de vergadering met de Vlaamse partijen van woensdag waarop geen akkoord werd bereikt.

Tijdens dat overleg herhaalde de N-VA (en in minder mate CD&V) haar verzet tegen de techniek die Vande Lanotte voorziet in zijn voorstel tot herziening van de financieringswet.

De partij wil niet weten van een belastingkrediet voor de deelstaten, maar pleit voor een strikte split rate waarbij ook de gewesten, naast de federale overheid, een eigen tarief in de personenbelasting kunnen bepalen.

Voor het begin van de vergadering benadrukten de Franstalige partijen dat ze een akkoord willen, maar ze vroegen zich af of die wil bij iedereen aanwezig is. CDH en Ecolo uitten bedekte kritiek op de N-VA. De bijeenkomst duurde maar een goed uur.

Technische werkgroep

Nadien ging de Vlaamse technische werkgroep van start die de financieringswet onderzoekt. Normaal zetelen daarin enkel de cijferspecialisten, maar donderdag daagden ook de partijvoorzitters op voor de vergadering.

SP.A-voorzitster Caroline Gennez riep de onderhandelende partijen voor de start van dat overleg op de symbolenstrijd te staken en er alles aan te doen om tot een oplossing te komen. 'We zullen er tot de laatste snik alles aan doen om een werkbaar model uit te werken waar zowel Vlamingen als Franstaligen beter van worden'.

Onze partners